Nova tehnologija sončnih celic

Tehnologija na področju obnovljive energije stalno napreduje. Najnovejši napredek tehnike za sončno energije zna biti nova oblika sončnih celic v fotonapetostnih modulih.

Ta nova oblika se zgleduje po japonskih kirigamijih in naj bi pa omogočila, da bodo sončne celice proizvedle kar 30 odstotkov več energije kot s trenutno tehnologijo.

Koncept nove tehnologije se je rodil iz ideje, da so trenutno sončne celice popolnoma statične, medtem ko se sončni žarki stalno premikajo (so torej dinamični), kar pomeni, da se zagotovo pri tej razliki v gibanju izgubi dober del energije. Sončne celice, ki temeljijo na kirigami trakovih, naj bi odpravile to pomanjkljivost.

 

Medtem ko nova ideja prejema številne pohvale, pa nastajajo tudi vprašanja. Kako dolgo so se trakovi sposobni raztezati? Ali bodo stroškovno učinkoviti na dolgi rok? Kaj pa pri ekstremnih temperaturah? Nekateri razvijalci so tako zelo optimistični, nekateri pa zelo skeptični. Vsekakor bo čas povedal svoje, nove tehnologije pa lahko pomenijo samo dobro za napredek obnovljivih virov energije.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.