Korejci izumili najbolj učinkovite sončne celice

Korejska raziskovalna ekipa je dosegla rekordno raven pri učinkovitosti sončnih celic, s pomočjo nove formule za mešanje perovskitnih struktur.

Perovskit je poceni in zelo pogost mineral. Raziskovalci pa so našli način, s katerimi lahko ta kristal uporabijo za izdelavo sončnih celic. Nove sončne celice, narejene iz tega materiala bi lahko imele učinkovitost 17,9 %, kar bi lahko bil velik korak naprej za obnovljivo energijo.

Raziskovalci na Korejskem Raziskovalnem Inštitutu za kemijsko tehnologijo na Univerzi v Sungkyunkwan so objavili svoje ugotovitve v reviji za naravoslovje. Njihova nova formula vključuje mešanje sestavin, posebej ustvarjenih za visoko zmogljive sončne celice.


Stroški sončne tehnologije in s tem energije se vztrajno zmanjšujejo, vendar pa ta še vedno ni tako priljubljena kot bi si to želeli njeni zagovorniki. Povečanje učinkovitosti naredi alternativne vire energije bolj privlačne, še posebej, če se na račun večje učinkovitosti cene sončne energije ne bodo zviševale.


Znanstveniki že mnogo let izboljšujejo energetsko učinkovitost silicijevih sončnih celic, vendar pa je tehnologija v bistvu počasi dosegla mejo zmogljivosti tega materiala. Zato znanstveniki vedno bolj preučujejo nove materiale, s katerimi bi lahko to učinkovitost še izboljšali. Morda je ravno perovskit material, ki bo naredil prodor na področju sončne energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.