Kanada s prvim velikim obratom za proizvodnjo zelenega vodika

Uporaba obnovljive in trajnostne energije je vse pomembnejša za zeleno prihodnost našega planeta. Tega se zavedajo tudi v Kanadi, kjer so naznanili gradnjo prvega velikega obrata za proizvodnjo zelenega vodika. Ta je v zadnjih letih postal vse pomembnejša alternativa klasičnim energentom.

Vodik je univerzalno, lahko in visoko reaktivno gorivo. S pomočjo elektrolize se vodik loči od kisika v vodi. Če se to stori z elektriko, ki jo pridobimo iz obnovljivih virov, ustvarimo energijo brez izpustov. Zeleni vodik na letni ravni prihrani kar 830 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida v ozračje.

Podjetje Hydro-Quebec, ki bo zgradilo obrat, namerava investirati 129 milijonov. Obrat bo zmožen ustvariti okoli 11 000 ton zelenega vodika s pomočjo elektrike, pridobljene iz hidroelektrarn. Obrat bo zeleni vodik uporabil kot uplinjevalno sredstvo pri pretvorbi nerecikliranih odpadkov v biogorivo.

Obrat naj bi na letni ravni ustvaril približno 125 milijonov litrov nizkoogljičnega goriva. Cilj podjetja pa je tudi proizvodnja obnovljivih kemikalij. V ta namen bodo ostanke materialov in lesne odpadke iz odpadkov uporabili pri termokemični tehnologiji.

VIRRenewables Now
Prejšnji članekAli tudi vi delate te napake pri pranju posteljnine?
Naslednji članekOMV prodaja 120 bencinskih servisov po Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.