Kaj moram vedeti o samooskrbi s sončno energijo?

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna Foto: on e-projekt

Tudi letos je samooskrba s sončno energijo pravi način za boj z visokimi stroški električne porabe. Ker prinaša kar nekaj lastnosti in prednosti, boste v prispevku na preprost način izvedeli vse, kar morate vedeti, preden se odločite za tak način samooskrbe z energijo.

Kaj storiti pred investicijo v sončno elektrarno?

Mislili bi si, da prav nič, a je bolje, če postorite nekaj reči. Tako strokovnjaki svetujejo, da preden investirate v sončne elektrarno, naredite svoj dom čim bolj energetsko učinkovit. Pri tem mislijo predvsem na tesnjenje prepiha, izboljšanje izolacije in zamenjavo zastarelih oken in vrat. Odločite se za uporabo energetsko učinkovitih naprav in razsvetljave, s čimer boste zmanjšali skupno porabo energije. S tem ustvarite manjši, predvsem pa stroškovno učinkovitejši sončni sistem.

Kaj je samooskrba s sončno energijo?

Samooskrba s sončno energijo je proizvajanje lastne električne energije z mikro sončno elektrarno, ki je priključena na notranjo nizkonapetostno električno inštalacijo objekta in s katero pokrivamo lastno porabo električne energije. Namenjena je gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, največja navidezna moč, ki je lahko oddana v omrežje prek merilnega mesta, na katerega notranjo inštalacijo stavbe je priključena naprava za samooskrbo, je 80% priključne moči objekta.

 

Sistem samooskrbe deluje po sistemu neto meritev. Gospodinjstvo postavi elektrarno, ki je namenjena pokrivanju lastnih potreb, viški in manjki pa se uravnavajo prek omrežja, ki deluje kot neke vrste shranjevalnik energije, tako da ni motenj pri oskrbi z energijo.

 

Ko domača sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi (v obdobjih visoke osončenosti), viške oddaja v omrežje in obratno: ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije (v obdobjih nizke osončenosti), pa prejmete električno energijo iz omrežja. Pri tem se pri obračunu električne energije upošteva tista količina električne energije (kWh), ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano delovno električno energijo (kWh), odčitano na istem merilnem mestu ob zaključku obračunskega obdobja, kar je konec koledarskega leta.

Ali gre sončna elektrarna na vsako streho ali ne?

Nikakor. Streha mora biti v dobrem stanju, da lahko podpira namestitev sončnih celic. Če bi se želeli odločiti za ta način samooskrbe, upoštevajte predvsem naslednje:

  • starost vaše strehe,
  • strukturno celovitost vaše strehe ter
  • senčenje vaše strehe čez dan in leto.
Sončna elektrarna
Sončna elektrarna Foto: on e-projekt

Pogovor s strokovnjakom pa vam bo razkril še kar nekaj drugih pomembnih lastnosti, ki naj jih ima vaša streha. Vsekakor je to lažje izvesti ob novogradnji, a so rešitve mogoče tudi pri obstoječih objektih.

Koliko sončnih žarkov bo prejela sončna elektrarna?

Vaša lokacija igra ključno vlogo pri učinkovitosti sončne elektrarne. Upoštevajte te dejavnike:

  • Razpoložljivost sončne svetlobe – izračunajte povprečno število ur sončne svetlobe, ki jih vaše območje prejme na dan, in sezonske razlike. Več sončne svetlobe pomeni večjo proizvodnjo energije.
  • Orientacija strehe je ključna – v idealnem primeru bi morala biti vaša streha obrnjena proti jugu, jugovzhodu ali jugozahodu, da zajame največjo količino sončne svetlobe. Lahko pa delujejo tudi vzhodno ali zahodno obrnjene strehe, čeprav z nekoliko nižjo učinkovitostjo.

Tako prispete tudi do izbire vrste sončnih kolektorjev, od katerih ima vsaka svoje značilnosti. Z dobaviteljem oz. ponudnikom določite najboljšo vrsto sončne elektrarne glede na vaš proračun in energetske potrebe.

Znesek investicije v samooskrbo s sončno energijo

Vsekakor je najbolje, da najprej določite svoj proračun za namestitev sončne elektrarne. Pri tem upoštevajte začetne stroške. Odločite se, ali si lahko privoščite plačilo sistema vnaprej ali potrebujete financiranje. Raziščite možnosti financiranja, primerjajte obrestne mere, pogoje in mesečna plačila. Nikakor pa ne pozabite raziskati razpoložljivih spodbud, ki so vam na voljo. Tudi pri tem vam bodo v pomoč strokovnjaki.

Samooskrba s sončno energijo
Samooskrba s sončno energijo Foto: on e-projekt

Zadnji korak je tudi daleč najbolj pomemben korak. Izbira pravega ponudnika je namreč ključ do uspešne samooskrbe s sončno energijo. To je na voljo pri podjetju E-PROJEKT d. o. o., ki se ukvarja z gradnjo vseh vrst obnovljivih virov električne energije. Dolgoletne izkušnje zagotavljajo kvalitetno izdelavo v dogovorjenem roku. Celotno ponudbo lahko preverite na njihovi spletni strani.

info@e-projekt.si | Spletna stran

Podjetje E-Projekt se ukvarja s projektiranjem elektroenergetskih objektov ter izvajanjem gradenj na ključ. Izvajamo gradnje vseh vrst obnovljivih virov električne energije, kogeneracije, transformatorske postaje, daljnovode ter nudimo zaščito daljnovodov s sistemom LiSa®.

info@e-projekt.si | Spletna stran

SEO urednik

Prejšnji članek‘Najmanj kvaliteten avto na svetu’ se je še pocenil, a kot kaže, ni več rešitve
Naslednji članekRešitev, ki izboljša najbolj vroče dni v letu
Logotip
info@e-projekt.si | Spletna stran

Podjetje E-Projekt se ukvarja s projektiranjem elektroenergetskih objektov ter izvajanjem gradenj na ključ. Izvajamo gradnje vseh vrst obnovljivih virov električne energije, kogeneracije, transformatorske postaje, daljnovode ter nudimo zaščito daljnovodov s sistemom LiSa®.

Žiga Kastelic
info@e-projekt.si | Spletna stran

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.