Streho izraelskega parlamenta krasi nova fotovoltaična elektrarna

Geografsko majhni Izrael je s postavitvijo fotovoltaične elektrarne na streho parlamenta podaril pomembnost izkoriščanja sončne energije.

Pred kratkim so tam namreč slovesno odprli največjo na parlamentu postavljeno fotovoltaično elektrarno (nemški Bundestag je po novem na drugem mestu, na tretjem mestu pa je avstrijski parlament). Skoraj 1.500 sončnih kolektorjev postavljenih na strehi parlamenta Kneset in na okoliške stavbe z inštalirano močjo 450 KW bo zagotavljala 10 odstotkov električne energije za celoten parlament.

 

Projekt zelene prenove izraelskega parlamenta se je začel januarja 2014. Sončna »streha« je nameščena, zdaj pa se bodo lotili še ostalih predelav za povečanje energetske učinkovitosti – spreminjanje osvetlitve v LED osvetlitev, recikliranje, kompostiranje, nadgradnjo sistemov za vodo in klimatizacijo, nameščanje polnilnih postaj za električna vozila in odpravo plastenk. Vsi ukrepi skupaj naj bi do konca leta 2015 zmanjšali električni račun za eno tretjino.

“Varčevanje z energijo ima daljnosežne posledice za okolje, ne le v neposrednem ekonomskem smislu, ampak tudi v smislu, da se bo drastično zmanjšalo škodo, povzročeno okolju,” je povedal vodja projekta Yuli-Yoel Edelstein.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.