Fluorescentna barva poveča efektivnost sončnih celic za kar 38 odstotkov!

Raziskovalci na priznani univerzi Yale so nedavno odkrili način za povečanje učinkovitosti sončnih celic za kar neverjetnih 38 odstotkov. Rešitev je premaz s fluorescentnim barvilom!

Polimerne klasične sončne celice so priljubljena zaradi njihove nizke cene, majhne teže, mehanske fleksibilnosti in ker lahko pokrivajo veliko območje. A žal so sposobne pretvoriti le okoli 50 odstotkov sončne energije in te absorbirati v uporabno električno energijo. Znanstveniki so ugotovili, da organsko barvilo squaraine (ki sončne celice prebarva v fluorescentno barvo) izboljša absorbcijo svetlobe in recikliranje elektronov, s čimer se pospeši proces pretvarjanja svetlobe v električno energijo.

 

Znanstveniki z Yale univerze so se pri raziskovanju oprli na Försterjev resonančni prenos energije (FRET) – znani biokemični postopek, s čemer so dosegli radikalno novo stopnjo konverzije sončne energije.

“Z našim postopkom lahko dodatna energija prehaja iz ene molekule na drugo, na daljše razdalje. Barvilo, ki je zelo svetlobno vpojno, tako razširja spektralno absorbcijo sončnih celic in povečuje prenos električne energije,” pojasnjujejo raziskovalci projekta.

Vodilni med raziskovalci – André D. Taylor je povedal, da se njihov pristop lahko uporablja za izboljšanje učinkovitosti sončnih celic v prihodnosti. Njihova raziskava je bila objavljena v reviji Nature Photonics. Pričakuje se, da bodo njihovi rezultati imeli velik pomen za pridobivanje sončne energije v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.