Baterija dovolj čista, da jo lahko pojeste

Baterije so vedno veljale za nevarne, saj so polne kemikalij in strupenih snovi, ki jih je treba ločevati pri odstranjevanju. V eko-dobi, ko je čista energija bistvenega pomena, take baterije preprosto ne spadajo več v naš dom, avto ali kam drugam. To je še toliko bolj resnično s prihodom novih baterij za shranjevanje energije v hiši.

Zato je Jay Whitacre in njegova ekipa Aquion Energy razvila slano baterijo – akumulator dovolj čist, da je njen izumitelj celo pojedel kos elektrode.

 

Baterija dovolj čista, da jo lahko pojemo? Verjetno se sliši kot nekaj iz znanstveno-fantastičnega filma, vendar pa je baterija resnična. Aquion baterija ni le čista, temveč ima tudi dolgo življenjsko dobo in je relativno poceni ter jo že tržijo na trgu. Baterije se lahko uporablja kot stacionarna rešitev za shranjevanje energije za manjše operacije, kot so popravila na hiši, lahko pa se jih lahko poveže s sončno elektrarno. Izredno so uporabne tudi na odročnih kmetijah, kjer je stalno pomanjkanje električne energije ali pa za delo na polju.

 

Tehnologija, ki spominja na stare morske baterije, temelji na uporabi netoksičnih materialov. Čeprav gre za edinstveno rešitev pa Aquion baterija ni povsem brez konkurence. Tudi Tesla stalno razvija okolju prijazne polnilne baterije – predvsem se veliko pričakuje od njihovih baterij Powerwall. Konkurenca na področju okolju prijazne energije je vsekakor dobra novica za cel svet.

 

Toksične baterije, kot jih poznamo danes, bodo tako morda kmalu postale preteklost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.