Avstralski in japonski raziskovalci razvijajo nove sončne panele, ki so okolju in ljudem prijaznejši

Sončne celice zagotavljajo eno najčistejših oblik zelene energije s pretvorbo sončne svetlobe v električno energijo. Vendar pa so fotovoltaični paneli, ki jih danes uporabljamo, narejeni s toksičnimi elementi in vsebujejo kadmij in svinec, ki sta oba zelo strupena.

Raziskovalci iz Avstralije in Japonske so se zato odločili, da bodo združili moči in že delajo na novi tehnologiji, ki bo pripeljala novo generacijo nestrupenih sončnih panel. Ekipa strokovnjakov pod okriljem RMIT Univerze in Japonske agencije za znanost in tehnologijo, si je za cilj zastavila narediti cenejše in sončne celice, ki bodo postale standard pri pridobivanju sončne energije v prihodnosti.

Znanstveniki nameravajo svoj cilj doseči s poseganjem po novih elementih – zanimiva sta predvsem baker in antimon, ki imata oba zelo nizko stopnjo strupenosti, obenem pa dobro prepustnost sončnih žarkov. Ekipa je s sintezo pridobila nanokristale, ki so zmes omenjenih elementov. Testirani nanokristali so črne barve in imajo izredno visoko stopnjo absorpcije sončnih žarkov.

“Poudarek fotovoltaične industrije je še vedno zmanjšanje materialnih in proizvodnih stroškov fotovoltaičnih panel,” je povedal Profesor Yasuhiro Tachibana, eden vodilnih v raziskavi. “Raziskave naslednje generacije sončnih celic pa se osredotočajo na razvoj novih nanomaterialov, ki bodo poceni in nestrupeni, oziroma bodo obenem imeli tudi nizko stopnjo toksičnosti.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.