V Sloveniji v zadnjih dveh letih več kot 120 akcij

S 16. novembrom se uradno začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Gre za eno najuglednejših in najbolj prepoznanih ozaveščevalnih akcij na tem področju. Teden se letos posveča praksam, kako učinkovito ozaveščati in izobraževati javnost o prednostnih načinih ravnanja z odpadki.

V Sloveniji bo fokus na ponovni uporabi s poudarkom na kosovnih odpadkih, odpadnem tekstilu in odpadnih oblačilih ter odpadni embalaži. V Sloveniji je uradno prijavljenih 49 akcij, po neuradnih ocenah pa naj jih bi se jih odvilo več kot 100.

Že od leta 2008

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je tako v Evropi kot v Sloveniji postal vsakoletna tradicija. V sklopu tedna se še intenzivneje posvečamo dobrim praksam in priporočilom, kako učinkovito preprečevati nastajanje odpadkov. Od leta 2008, ko je bila akcija organizirana prvič, je ta zrasla iz manjše pobude v eno največjih evropskih ozaveščevalnih pobud. V sklopu akcije se je do danes odvilo več kot 100.000 akcij v kar 47 evropskih državah. Samo letos se jih bo odvilo več kot 9.000.

Slovenija v pobudi sodeluje od leta 2010. Od leta 2014 je koordinatorstvo prevzela Zbornica komunalnega gospodarstva, ki ga v zadnjih letih vodi v soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.

»S skupnimi močmi smo uspeli doseči, da je postal Evropski teden zmanjševanja odpadkov največja ozaveščevalna akcija tudi v Sloveniji, kar dokazuje vse večje število sodelujočih in rekordno število prijav, ki jih je v zadnjih dveh letih več kot sto deset,« je dejal Iztok Rozman iz Zbornice komunalnega gospodarstva.

Poudarek je na ponovni uporabi
Poudarek je na ponovni uporabi

Letos večja pozornost na ponovni uporabi

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki. Najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba.

V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je zato v Sloveniji letošnji fokus ravno na ponovni uporabi. Poudarek je na treh vrstah odpadkov, ki so še posebej pereči: kosovni odpadki, odpadni tekstil in odpadna oblačila ter odpadna embalaža.

Po zadnjih podatkih SURS-a smo v Sloveniji namreč v letu 2015 uvozili 92.670 ton oblačil. Od tega je bilo zgolj 2.153 ton ločeno zbranega tekstilnega materiala, za velik delež tekstilnega materiala sploh ne vemo, kje je oziroma kam izginja. Problematični so tudi kosovni odpadki. Med odpadki namreč konča veliko kosov pohištva in drugih predmetov, ki bi jim lahko z majhnimi spremembami podaljšali življenjsko dobo. Velik delež odpadkov konča tudi na divjih odlagališčih, ki jih je po zadnjih podatkih več kot 9.000 po vsej Sloveniji.

V centrih ponovne uporabe iz starih izdelkov, pohištva in oblek pripravijo vsako leto 250 ton uporabnih kosov za nadaljnjo uporabo. Pri tem so pozorni na to, da pri popravilih ali izdelavi novih izdelkov ne uporabljajo novih materialov ali virov in da česar ne morejo uporabiti, reciklirajo ali usmerijo k različnim odjemalcem. Marinka Vovk, ustanoviteljica centrov ponovne uporabe, pravi, da smo v Evropi primer dobre prakse, ključna težava pa je, da je trg majhen in da primanjkuje sistemske podpore te dejavnosti.

Na Ministrstvu za okolje in prostor nič več plastike

Na Ministrstvu za okolje in prostor si že dlje časa prizadevajo zmanjševati uporabo plastike za enkratno uporabo v svojih prostorih. Ministrstvo je med drugim tudi prejemnik in podpornik certifikata VODA IZ PIPE. Plastične kozarce za enkratno uporabo so tako zamenjali s steklenimi kozarci in skodelicami. Iz čajnih prostorov in kuhinjskih kotičkov so že pred časom odstranili vse balone za vodo, na avtomatih za kavo pa lahko izberejo možnost uporabe svoje skodelice.

»Na Ministrstvu za okolje in prostor verjamemo, da naše delo presega zgolj zadovoljevanje zakonskih okvirov in temelji tudi na spreminjanju vedenjskih vzorcev ter spodbujanju odgovornejšega vedenja do okolja. To pa pomeni, da tudi sami uresničujemo zadane zaveze in smo s svojim delovanjem za dober vzgled,« je dejala Jana Miklavčič, vodja Sektorja za odpadke na Ministrstvu za okolje in prostor.

V Zbornici komunalnega gospodarstva so se ob letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov odločili za drugačno akcijo. Tokrat ne bo potekala v obliki dogodka, temveč v obliki komunikacije na družbenih omrežjih. V akciji Ponovno uporabo spremenimo v navado bodo tako z družbenimi omrežji komunalnih podjetij delili izkušnje posameznikov, ki filozofijo ponovne uporabe in odgovornega vedenja uspešno udejanjajo v vsakdanjem življenju. Na ta način bodo k sodelovanju povabili tudi sledilce in skušali za ponovno uporabo navdušiti kar čim več prebivalcev.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRGospodarska zbornica Slovenije
Prejšnji članekNajboljša rešitev – pod, okoli in na strehi
Naslednji članekKdaj je obvezen dimnikarski pregled?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.