Raziskovalci odkrili, kako upočasniti gnitje (rjavenje) bananine lupine

šop banan

Razumevanje in odpravljaje gnitja olupkov banan bi odpravilo tone teh, še užitnih sadežev, ki vsako leto končajo med odpadki. Zato so raziskovalci preučili glavni vzrok za rjavitev bananinih lupin in tudi drugega sadja, ki ga običajno najdemo v naših domovih.

Rjavitev oziroma gnitje sadja, vključno z bananami, vsako leto povzroči približno 50 milijonov ton živilskih odpadkov. Raziskovalci pravijo, da bi bilo te izgube mogoče preprečiti oziroma vsaj precej zmanjšati. Banane predstavljajo svetovno sprejeta živila in so zato množično proizvedene po vsem svetu. Zato je v smislu prehranske varnosti upočasnjevanje gnitja banan zelo pomembno.

Študijo je izvedla skupina raziskovalcev z univerze Florida State, ki jo je vodil Oliver Steinbock. Objavljena je bila v reviji Physical Biology.

Ugotovili so, da proces rjavenja povzročajo encimi in stik z zrakom. Čeprav je to že znano dejstvo, v preteklosti ni bilo poskusov opazovanja, kako je mogoče ta proces nadzorovati. Raziskovalci zdaj pravijo, da je porjavelost mogoče najbolj upočasniti z ustreznim shranjevanjem sadja.

Ključen in najenostavnejši predlog raziskovalcev je, da banane shranjujemo v ohlajenem prostoru in zmanjšamo količino kisika, ki so mu izpostavljene (vakumiranje).

Po spletu pa se širi še en trik, ki nam bi upočasnil gnitje banan, in sicer da vrh banan (tam kjej se sadeži držijo skupaj) ovijemo v plastiko – najbolje prozorno ali alu folijo.

 

Prejšnji članekNujna oprema za domačo delavnico
Naslednji članekIntegrirana čistilna naprava za pitno vodo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.