Odpadlo listje lahko koristno uporabite

Skoraj vsak dan pograbite listje, a vas naslednji dan čaka že nov zajeten kup listja. Se vam ob pogledu na te kupe listja že meša? Ni treba, da je tako, saj listje lahko koristno uporabite na vrtu.

Listje je koristno grabiti s trate. Listje namreč ‘duši’ travo in zadržuje vlago, kar je idealno za razvoj plesni in glivic. S trate zato listje raje pograbite in ga uporabite v druge namene. Lahko ga prestavite pod drevesa, kjer trava ne raste, Listje bo počasi gnilo in zagotavljajo hranila rastlinam.

Listje jeseniListje kot gnojilo

Odpadlo listje je odlično za pridobivanje gnojila za vaše rastline. Izogibajte se le uporabi listja hrasta, kostanja in oreha, daj vsebuje tanin. Poiščite senčen prostor, ki ga ogradite bodisi z lesom, opekami ali žico in tja boste material nalagali v plasteh. Listje, ki ga boste uporabili za kompostiranje, naj bo ovelo in narezano. Dodajte še pospeševalec trohnenja.

Plasti v kompostniku:
1. veje in drug material, ki bo pustil vodi, da odteka (drenaža);
2. gospodinjski odpadki in vrtni odpadki;
3. Gnoj;
4. listje.

Plasti nalagajte drugo za drugo do višine maksimalno okoli 2 metra. Sicer bo prevelika teža stisnila materiale, ki ste jih nalagali, namesto da bi nastajal primeren kompost, pa bo vse skupaj začelo gniti. Kup prekrijte s smrečjem, da bo voda odtekala. V kolikor se doma ogrevate na kamin, lahko na kup stresete tudi popolnoma ohlajen lesni pepel.

Zastirka

Listje lahko uporabite kot zastirko in z njim zaščitite rastline pred prihajajočimi nizkimi temperaturami. Predvsem so zaščite potrebne rastline, ki so bolj občutljive na mraz. Mednje sodijo recimo vrtnice, sivka, jagodičevje … Če ga nasujete po gredicah in prekrijete z vejami iglavcev, bo tudi zmanjševalo ali celo preprečevalo, da bi se na gredicah razrasel plevel. Prst pod listjem bo spomladi primernejša za uporabo.

Listje koristi tudi kot nekakšno zavetišče za žuželke in črve, ki bodo spomladi izvrstna hrana za ptiče in njihove mladičke.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek4. Zeleni zajtrk – delavnica na temo energetske učinkovitosti stavb
Naslednji članekDo boljšega zraka v le 10 minutah

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.