Nikar ga ne zavrzite!

Ko enkrat preberete časopis, obstaja več možnosti, kaj lahko z njim storite. Seveda, lahko ga odvržete v zabojnik za papir. Kaj pa če ga uporabite v druge namene in tako še privarčujete?

Čiščenje stekla

Namesto, da trošite denar za nakup krp in najrazličnejših čistil, lahko za čiščenje stekla preprosto uporabite stare časopise in vodo. Časopisni papir zmočite in nato z njim očistite okna, stekleno mizo, stekleno posodo … Spolirajte s suhim časopisnim papirjem. Na steklu, ki bo očiščeno madežev in bleščeče, ne bo videti nobenih sledi brisanja.

Ste kaj polili?

Časopisni papir je dobro vpojen. Če polijete tekočino po leseni površini, pobrišite kar s časopisnim papirjem, ki bo dobro vpijal tudi vlago iz razmočenega lesa.

Zelenjava

Ni treba, da kupujete prozorne vrečke za shranjevanje zelenjave. Preprosto jo zavijte v časopisni papir in jo tako zavito hranite v hladilniku. Posebej je tak način shranjevanja primeren za shranjevanje solate in druge zelene listne zelenjave.

Čevlji

Ste hodili po dežju ali pomotoma stopili v lužo in so čevlji popolnoma premočeni? Ko pridete domov, vanje natlačite časopisni papir. Čez nekaj časa, ko bo že navlažen, ga zamenjajte z novim. Počasi bo vsrkal vlago in čevlji se bodo veliko hitreje posušili.

Namesto mehurčaste folije

Če ste kdaj selili, potem veste, da je plastična mehurčasta folija skorajda obvezna oprema za zaščito lomljivih predmetov. Razen, če imate doma časopisni papir. Kozarce, krožnike in druge lomljive in krhke predmete namreč lahko ovijete kar v časopisni papir. Tako boste privarčevali in hkrati poskrbeli za okolje.

dekoriranje s časopisnim papirjemZavijalni papir

Namesto klasičnega zavijalnega papirja za zavijanje daril uporabite kar časopisni papir. Ta je okolju veliko bolj prijazen, po drugi strani pa so darila, zavita v časopisni papir, videti zares imenitno. Namesto barvnega traku, uporabite vrvico in darilo bo videti popolno.

Ovitek za knjige in zvezke

Zakaj bi ovijali zvezke in knjige v plastične ovitke, ki poleg tega, da niso prijazni okolju, niti niso ravno poceni? Uporabite raje časopisni papir ali papir starih revij, stripov …

Zabava

Iz časopisnega papirja lahko z nekaj domišljije izdelate lutko, živalice, ladjo ali letalo … prepustite se domišljiji, ustvarjajte z otroki in, namesto da zapravljate denar za plastične igrače, raje skupaj z otroki izdelajte igrače iz časopisnega papirja.

ladja iz časopisnega papirja

Lotite se lahko tudi t.i. kaširanja – iz časopisnega papirja ustvarite pravi izdelek, naj bo to živalica ali kateri drugi predmet, lonček … Najprej iz papirja ali aluminijaste folije ali drugega materiala, ki bi sicer pristal v košu za smeti (tudi plastični lončki ali stiropor …) izdelajte osnovo. To je lahko kakšna žival, lonček za barvice ali kaj drugega. Časopisni papir natrgajte (in ne režite!) na daljše trakove. V lonček dajte moko in vodo v razmerju 1:5, kuhajte do vretja, pustite, da vre približno 3 minute in nato naj se zmes ohladi. Namočite trakove in z njimi oblepite osnovo. Zadnji sloj naj bo bel papir. Ko se izdelek posuši, bo primerno trden, vi pa ga po želji pobarvajte z barvami na vodni osnovi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekToplotno izoliranje ravne strehe z BauderPIR
Naslednji članekGradimo skupaj

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.