Kreativna uporaba pnevmatik

Čeprav smo letošnjo pomlad z eno nogo že stopili v toplejši del leta, so nas v zadnjih dneh presenetile nekoliko nižje temperature, ponekod je tla tudi pobelil sneg. Ste med tistimi, ki so komaj zdaj svoje jeklene konjičke preobuli v poletno obutev? Kam z izrabljenimi zimskimi pnevmatikami?

Zakonodaja veleva, da moramo imeti na vozilu nameščene zimske pnevmatike med 15. novembrom in 15. marcem, oziroma tudi prej ali kasneje, v kolikor se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo.

Kdaj so pnevmatike izrabljene?

Pnevmatike niso več primerne za uporabo, če so prestare, saj material sčasoma preperi, guma otrdi in ne zagotavlja več dovolj dobrega oprijema s podlago in s tem tudi ne ustreza več pogojem za varno vožnjo.

Pnevmatika tudi ni primerna, če nima ustreznega profila, je počena, ali kakor koli drugače uničena.

Kolikšen profil je ustrezen?

Pozimi morajo imeti  letne pnevmatike, ki se jih uporablja v kombinaciji z verigami, enak minimalni profil kot zimske gume, kar znaša 3 mm ali več. Ponekod v Evropi velja, da morajo imeti pnevmatike minimalno 4mm profila, da so ustrezne za zimsko vožnjo.

Za letne pnevmatike zakon določa, da mora biti globina kanalov na pnevmatikah osebnih vozil ter njihovih priklopnih vozilih najmanj 1,6 mm, na motornih kolesih najmanj 1 mm in na drugih vozilih najmanj 2 mm.

Kam z neustreznimi pnevmatikami?

Na voljo je več možnosti, kje lahko odložite izrabljene pnevmatike. Še vedno pa preveliko teh pristane na divjih odlagališčih. Kam jih lahko odpeljete?

  1. Vulkanizer ali serviser

Fizična oseba, ki je zamenjavo pnevmatik opravila pri vulkanizerju ali serviserju, lahko izrabljene pnevmatike prepusti njemu. Uredba o ravnanju z odpadlimi gumami v 7. členu določa, da mora serviser gume prevzeti brezplačno, če vam je opravil storitev vzdrževanja vozila, razen če  jih želite obdržati. Lahko vam storitev tudi zaračuna. To lahko stori v primeru, ko staro gumo zamenja z gumo, za katero ni dokazila, da jo je prvič dal v promet proizvajalec, ki zagotavlja zbiranje izrabljenih gum v skladu s prej omenjeno uredbo.

DIY pnevmatike

  1. Na odpad

V zbirnem centru komunalnega podjetja lahko izrabljene pnevmatike odda vsaka fizična oseba brezplačno. Omejitev je le količinska, in sicer lahko brezplačno oddate do 50 kg izrabljenih pnevmatik.

Ponovna uporaba z nekaj kreativnosti

pnevmatika za vadboČe imate vsaj malo ustvarjalne žilice in domišljije, lahko vsaj nekaj izrabljenih pnevmatik uporabite v drugačen namen. Iz njih lahko izdelate nekakšna korita za rože, mizico, stole. Lahko jih uporabite za nekoliko drugačno nočno omarico, iz nje izdelate gugalnico, ki bo otrokom narisala nasmešek na obraz, ali pa težje uničljivo pasjo posteljo.

Nenazadnje lahko pnevmatike športni navdušenci uporabite tudi za vadbo.
Več idej najdete tudi na spodnjih fotografijah.

Pnevmatike kot posode za rože

DIY pnevmatike

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekGradimo skupaj … če imamo izvajalca
Naslednji članekUkrepi, da sami sebe ne bomo uničili
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.