Kolikšen delež odpadkov recikliramo v Sloveniji?

Plastika nas spremlja čisto vsak dan, od nakupov v živilskih trgovinah do oblačil, ki jih nosimo. Podatki kažejo, da v Evropi večino plastičnih odpadkov še vedno sežgemo, recikliramo pa jih zgolj manj kot tretjino. Evropska unija je sicer sprejela nekaj ukrepov za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov, vendar se bo pri tem treba še bolj potruditi.

Koliko odpadkov recikliramo?

Statistični podatki nam kažejo, da 39 % plastičnih odpadkov v državah EU sežgemo, tretjino recikliramo in tretjino deponiramo. Največ plastike najdemo v embalaži, sledi potrošniško blago in gradbeništvo. V Sloveniji pa se lahko pohvalimo z eno najvišjih stopenj recikliranja odpadne embalaže iz plastike, saj znaša čez 70 %.

Zabojnik za reciklažo

Primerjava recikliranja v Sloveniji

Leta 2016 je bilo v Sloveniji slabih 60 % odpadkov iz plastike pripravljenih na predelavo, 35 % pa recikliranih. Le majhen delež plastičnih odpadkov je bilo sežganih in še manj odloženih na odlagališčih. Največ odpadkov iz plastike je nastalo v storitvenih dejavnostih, kar polovica, v proizvodnih dejavnostih pa slaba polovica, tako da so gospodinjstva proizvedla le malo več kot 5 % odpadne plastike.

Leta 2019 so pri sicer nas zabeležili porast nastalih odpadkov, od tega je bilo kar 60 % gradbenih odpadkov. Več je bilo tudi komunalnih odpadkov, in sicer za 4 % več kot v letu 2018. Prišlo pa je do izboljšanja v proizvodnih dejavnostih, kjer je bilo za skoraj 12 % manj odpadkov kot v letu 2018.

Zabojniki za reciklažo

Visoka stopnja recikliranja komunalnih odpadkov

Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov pa pri nas v zadnjih letih ostaja visoka. Podatki statističnega urada namreč kažejo, da je bilo lani od nastalih komunalnih odpadkov recikliranih kar 59,2 % odpadkov. Največji preskok se je zgodil med leti 2014 in 2015, saj se je stopnja povišala iz 36 % na 54,1 %.

Lani je bila sprejeta Evropska strategija za plastiko, ki predvideva, da naj bi bila do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za reciklažo. Plastične odpadke smo še do nedavnega izvažali izven Evropske unije, predvsem na Kitajsko, kjer pa so to prepovedali. Zato je še toliko pomembnejše, da zmanjšamo količino porabljene plastike in poskrbimo za njeno reciklažo.

VIREvropski parlament
Prejšnji članekEmonika: Javni razpis mora biti objavljen še letos
Naslednji članekDelo od doma v pisarni s fengšujem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.