Kam z odpadnim jedilnim oljem?

Cvrtje zrezkov

Odpadna jedilna olja, ki si jih ponavadi pridelamo s cvrtjem oziroma pečenjem hrane, so zelo specifična. Večina olje po uporabi še vedno zlije v straniščno školjko, umivalnik ali pa ga celo odvržejo v koš za smeti z biološkimi odpadki, kljub temu, da nič od tega ni dovoljeno.

Kam odpadno jedilno olje ne spada?

Uredba o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi določa, da je odpadna jedilna olja prepovedano mešati z drugimi odpadki ali jih prepuščati izvajalcu javne službe skupaj z mešanimi komunalnimi odpadki. Prav tako jih je prepovedano odvajati v javno kanalizacijo, male komunalne čistilne naprave, greznice, nepretočne greznice ali neposredno v vode in izpuščati v tla ali na tla. Ne smemo jih niti mešati z biološko razgradljivimi odpadki, ki so namenjeni aerobni razgradnji, kot je kompostiranje, niti jih mešati z drugimi ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov, ki jih je treba prepuščati v za to namenjenih posodah ali zabojnikih.

Če bi olje zlivali v odtoke, bi se odtočne cevi lahko zamašile, pojavili bi se lahko mali glodavci, težave pa lahko povzročimo tudi upravljalcem sistema za odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Prav tako velja, da odpadno jedilno olje ne sme končati v greznicah ali malih komunalnih čistilnih napravah, saj se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave. Tudi polivanje po kompostih ali travnatih površinah (ali kamorkoli direktno v naravo) zaradi visoke organske obremenitve ni primerno, saj popolnoma onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov. Sčasoma se spere v podzemlje do podtalnice, kar lahko onesnaži zaloge pitne vode. En liter odpadnega olja lahko onesnaži kar milijon litrov pitne vode.

Kaj torej storiti z odpadnim jedilnim oljem?

Rešitev seveda obstaja. Naslednjič, ko boste rokovali z odpadnim jedilnim oljem, ga preprosto zlijte v stekleno ali plastično posodo, ki jo lahko dobro zaprete.

Poseben rumen zabojnik za zbiranje odpadnega jedilnega olja
Poseben rumen zabojnik za zbiranje odpadnega jedilnega olja

Pred tem seveda počakajte, da se olje dobro ohladi. Na tak način zbirajte olje in ga nato odnesite v najbližji zbirni center za odpadke ter odvrzite med nevarne odpadke. Enkrat letno pa poteka tudi zbiranje nevarnih odpadkov na terenu, kamor lahko seveda oddate tudi odpadno olje.

Na določenih lokacijah so postavljeni tudi posebni rumeni zabojniki, ki so na voljo prav posebej za zbiranje odpadnega jedilnega olja, največkrat pa so locirani na t. i. ekoloških otokih. Za več informacij je najbolje, da se obrnete na vam najbližji zbirni center.

 

Prejšnji članekIdeje za mozaike
Naslednji članekSkrita vhodna vrata, poravnana s fasado
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.