Izziv, ki osvaja splet

Vajeni smo sicer najrazličnejših izzivov, ki se kot virus širijo preko spleta, a le redki imajo tako pozitivno sporočilo, kot ga nosi izziv #trashtag.

#trashtag je nov viralni izziv. Za razliko od številnih izzivov, ki so svet obkrožili v preteklosti, uporabnikov interneta ne vabi, naj počnejo kaj norega ali nevarnega. Tokrat uporabniki drug drugega izzivajo, naj obiščejo divje odlagališče odpadkov in ga očistijo. Na družabnem omrežju naj nato objavijo fotografijo pred in po čiščenju. Obvezen dodatek: hashtag #trashtag in nominacija prijateljev, ki naj storijo enako.

Tudi v Sloveniji!

V trenutku pisanja tega prispevka je pod #trashtag na Instagramu že več kot 31.000 objav. Odzvali so se tudi nekateri Slovenci. Med njimi so Denis Avdić, Tim Kores (ta je nominiral pevki Alyo in Evo Boto), pevca BQL …

Na fotografijah lahko vidite najrazličnejše uporabnike Instagrama, ki so velikodušno sprejeli izziv, počistili določeno območje in svoje dobro delo delili z javnostjo. In njihova dela so vse prej kot simbolična! Namen akcije je javnost pozvati, da lahko skupaj ustvarimo lepši, bolj čist in za življenje prijazen svet.

Ideja se je sicer porodila že leta 2015, ko je s projektom TrashTag Project začelo podjetje UCO. »S prijateljem sva bila na potovanju po Kaliforniji in račun je ušel skozi okno,« so spominja Steven Reinold, tedanji ambasador UCO, podjetja, ki proizvaja obleke in druge artikle za delo na prostem. »Počutila sva se slabo, ker je bila res lepa lokacija, zato sva se odločila pobrati 100 koščkov smeti.«

Dober namen

izziv trashtag#trashtag izziv ima nalogo osveščati o vse večji onesnaženosti, tako na kopnem kot v morjih. Več kot 150 milijonov ton odpadne plastike naj bi bilo v oceanih. Tako kažejo ocene iz leta 2016, objavljene v dokumentu World Economic Forum. Tudi v britanskem poročilu iz leta 2018  svarijo, da naj bi se količina plastičnih odpadkov v oceanih od leta 2015 do 2025 kar potrojila.

Z ledenim izzivom Ice Bucket Challenge je združenju za ALS pridobilo kar okoli 115 milijonov dolarjev (102 milijonov evrov) sredstev. Se utegne zgodba o uspehu ponoviti v malce drugačni obliki? Bo zaradi novega izziva svet le postal bolj čist?

Če bi vsak izmed nas prijel le nekaj smeti, odpadnih kosov, ki ležijo v naravi in jih odnesel na odlagališče, bi to pomenilo velik korak v pravo smer. »Naj bo ta izziv, gibanje, inspiracija za ljudi, da bodo bolj pazili na naše okolje,« je za CNN povedal Craig Frazee, mladi oblikovalec pri UCO. Torej – sprejmete izziv?

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRCNN
Prejšnji članekAli je toplotna črpalka učinkovita izbira za ogrevanje energetsko sanirane hiše?
Naslednji članek5 še boljših razlogov zakaj morate imeti zimski vrt

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.