9 presenetljivih virov mikroplastike, ki jih zagotovo najdete tudi v svojem domu

Stekleni kozarci za hrano
Mikroplastika je lahko prisotna tudi tam, kjer je ne pričakujemo

Vsak košček plastike, ki je bil kadarkoli proizveden, je v neki obliki še vedno prisoten na Zemlji. Morda gre za plastenko, morda je že zdrobljena na odlagališču ali pa neopazno plava v oceanu. Plastika se nikoli zares ne razgradi, temveč sčasoma postaja vse manjša in manjša, dokler ni nevidna. A kljub temu o(b)staja v zemlji, vodi, celo hrani. Te delce imenujemo mikroplastika. Najdemo jo praktično v vsem, od rib, do hrane, nenazadnje tudi v človeški krvi.

Spodaj navajamo 9 virov mikroplastike … je prisotna tudi v vašem domu?

Oblačila

Vsakič, ko perete perilo, z oblačil najverjetneje splakujete delce mikroplastike. To velja sicer običajno za oblačila izdelana iz sintetičnih materialov. Ob vsakem pranju oblačila se tako mikroplastika odlepi in gre v odtok ter na koncu konča v potokih in oceanih. Rešitev je zato uporaba naravnih materialov, med katerimi so najpogostejši organski bombaž, konoplja in bambus.

Toaletni pripomočki

Sredstva za umivanje obraza, telesa, zobne paste in drugi izdelki za vsakodnevno osebno higieno pogosto vključujejo polietilen (PE), polipropilen (PP), polietilen tereftalat (PET), polimetil metakrilat (PMMA) in najlon (PA). Preverite, če je kakšen od njih prisoten v izdelkih, ki jih uporabljate vi in vaša družina.

Čajne vrečke

Razen če si čaja ne delate iz posušenih lističev, verjetno z vsakim požirkom čaja zaužijete mikroplastične delce. Tudi če je listič papirnat in je vrečka brez dodatne plastične embalaže, je večina čajnih vrečk prevlečenih z zaščitno plastjo iz polietilena.

Žvečilni gumi

V svoji izvirni obliki je bil žvečilni gumi narejen iz naravne osnove chicle gumija, izdelka, pridobljenega iz soka drevesa Sapodilla. Toda ko je plastika zakorakala na proizvodni trg, so proizvajalci žvečilnih gumijev v svoje izdelke začeli mešati plastiko, da bi izboljšali žvečljivost, seveda po nižji ceni. Ponavadi je na embalaži navedeno, da žvečilka vsebuje plastiko (gumi base).

Skodelice za enkratno uporabo

Marsikdo posega po teh skodelicah, ki so morda res videti kot papirnate, vendar imajo dodano plast, ki ščiti pred prepuščanjem, v kateri so delci mikroplastike.

Morska sol

Morske soli z vsega sveta so primer, kako dejanja potrošnikov vplivajo na vse ljudi na planetu. Pred nekaj leti je študija odkrila mikroplastiko v 90 % testiranih znamk morske soli. To je še en razlog, zakaj nikakršna oblika plastike ne sodi v ocean.

Konzerve

Vse konzerve, tako za pijačo kot hrano, ki so narejene iz aluminija so potencialni prenosniki mikroplastike.

Pokrovi za steklene kozarce

Večina proizvajalcev v pokrove za steklene kozarce še zmeraj uporablja aluminij in druge materiale, ki so poceni in trpežni ter ne rjavijo zlahka.

Bleščice

Bleščice so narejene iz plastike. Lahko jih sicer nimate v stekleničkah, za denimo ustvarjanje, vendar so bleščice lahko prisotne tudi na voščilnicah, darilni embalaži ali v ličilih.

Prejšnji članekVolkswagen z 20-miljardno investicijo v lastno proizvodnjo e-baterij
Naslednji članekEko sklad izdal dodatno pojasnilo glede prioritetne rabe energentov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.