Inovativna tekstilna vlakna: izum, ki bi lahko pomenil preobrat v tekstilni industriji

Proizvodnja vlaken Norratex
Proizvodnja vlaken Norratex. Vir: Nordic Bioproducts Group

Sedanje metode proizvodnje tekstilnih vlaken škodljivo vplivajo na okolje. Proizvodnja bombaža, ki zahteva veliko virov, je že zdaj skrajno intenzivna, poliester pa predstavlja glavni vir emisij mikroplastike. Pri proizvodnji viskoznih vlaken na osnovi lesa ni nič bolje, saj je zanjo potrebno raztapljanje s strupenim ogljikovim disulfidom.

Nordic Bioproducts Group

Podjetje Nordic Bioproducts Group je ustvarilo novo tekstilno vlakno na rastlinski osnovi. Tekstilna vlakna se imenujejo Norratex. Izdelana so brez strupenih kemikalij ali topil.

Nordic Bioproducts Group je zagonsko podjetje, ki razvija in trži pametne biotehnologije za preoblikovanje celuloze v proizvode visoke vrednosti.

Raziskovanje
Vir: Nordic Bioproducts Group

Razvijajo, proizvajajo in tržijo celulozne hibride, ki kot obnovljiva alternativa lahko nadomestijo razne fosilne, netrajnostne ali okolju škodljive sestavine, npr. v živilski industriji in proizvodnji plastike.

Celuloza

Celuloza je najbolj razširjena organska snov na Zemlji. Rastline jo izdelajo kar približno 10 milijard ton na dan. Celuloza je izhodna snov za pridobivanje papirja, pomembna pa je tudi v tekstilni industriji in gradbeništvu. Največ celuloze porabimo za izdelavo papirja.

Proizvodnja vlaken

Pri metodi Nordic Bioproducts se celuloza hidrolizira v okolju prijaznem postopku z nizkimi proizvodnimi stroški.

Tekstilna vlakna
Vir: Nordic Bioproducts Group

Vlakna se nato predelajo v tekstilna vlakna, podobna viskozi. Izumitelj te metode je profesor Olli Dahl z univerze Aalto, katere del je tudi Nordic Bioproducts Group.

Pri ustvarjanju tekstila Norratex se uporabljajo najrazličnejše surovine. Ta tehnologija omogoča uporabo več trajnostnih virov tkanin. Vlakna so lahko izdelana iz stranskih proizvodov gozdarske industrije, tekstilnih odpadkov in papirne celuloze. Za razliko od proizvodnje tradicionalne viskoze, se v proizvodnji ne uporablja strupenih, okolju neprijaznih snovi.

Raziskovanje metode Norratex je pomembno tudi za morebitno uporabo pri recikliranju tekstila. Večina hitre mode uporablja mešanice vlaken, ki vsebujejo tako naravna kot plastična vlakna, zato je njihovo recikliranje izziv. Nova tehnologija ponuja enega od možnih načinov za rešitev te težave, saj ustvarja nov način delitve vlaken na naravne in plastične komponente. Dobra novica je tudi, da se pričakuje, da bo trg trajnostnih celuloznih tekstilnih vlaken v naslednjem desetletju zrasel za več kot desetino.

Viri:

Junior novinar

Prejšnji članekNajlepši izbor otroških postelj za male prince in princese
Naslednji članekNova Alfa Romeo Tonale mora izboljšati javno podobo podjetja
Helena Tolar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.