Na Islandiji zagnali največji obrat na svetu za zajemanje in skladiščenje ogljikovega dioksida iz okolja

Orca, največji obrat na svetu za zajemanje in skladiščenje ogljikovega dioksida iz okolja (vir: climeworks.com)

Osmega septembra so na Islandiji zagnali Orco, kot so poimenovali največji tovrstni obrat za zajemanje in skladiščenje zraka, kar neposredno iz zraka. Orco je postavilo švicarsko podjetje Climeworks v partnerstvu z islandskim podjetjem za shranjevanje ogljika Carbfix.

Kako deluje Orca?

Orca je sestavljena iz osmih »zabojnikov«, v katerih se CO2 zbira. Vsak izmed njih je v velikosti standardnega transportnega zabojnika. Na njih so locirani ventilatorji, ki delujejo na energijo iz bližnje geotermalne elektrarne. To je tudi eden od razlogov, zakaj je bil obrat postavljen ravno v tej skandinavski državi – Islandija ima namreč poleg obilo geotermalne energije tudi optimalno podzemno geologijo, ki se dobro odnese pri sekvestraciji ogljika. Obrat stoji na planoti lave v jugozahodni regiji te države.

Zabojniki in ventilatorji obrata (vir: climeworks.com)Orca deluje s tehnologijo Direct Air Capture (DAC), ki zajema CO2 neposredno iz ozračja. Zato je DAC primerna za uporabo praktično kjerkoli ne glede na prisotnost virov emisij. DAC posnema tisto, kar se pravzaprav že dogaja v naravi – vključuje industrijsko fotosintezo in izkorišča moč sonca, da črpa ogljik neposredno iz ozračja. Ta zbrani in skladiščen ogljik se nato lahko spremeni v številne potrošniške dobrine, ki zajemajo vse od goriva, plastike, agregatov in betona.

Gre za največji obrat te vrste na svetu, a nekaj podobnih že obstaja

Obrat deluje na energijo iz bližnje geotermalne elektrarne (vir: climeworks.com)Obrat na Islandiji je približno štirikrat večji od njegovega največjega približka, ki je bil pred dobrimi štirimi leti postavljen v bližini švicarskega Züricha. V tistem primeru je šlo za prvi komercialni obrat na svetu za »sesanje« ogljikovega dioksida neposredno iz zraka. Po svetu pa sicer deluje še petnajst drugih obratov za neposredno zajemanje CO2.

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) so te naprave do sedaj skupaj zajamale nekaj več kot 9.000 ton CO2 na leto. Za občutek – to ustreza letnim emisijam 200 osebnih avtomobilov. Orca pa lahko pri svojem delovanju zajame 4000 ton ogljika na leto, predstavlja emisije 790 osebnih avtomobilov.

Zaenkrat je največja težava pri dejanski uporabi cena

V podjetju Climeworks ocenjujejo, da je trenutno cena za odstranitev ene metrične tone ogljika iz zraka med 600 do 800 dolarjev, kar je nekonkurenčno ceni nafti, katere stroški pridobivanja se gibljejo pod 100-150 dolarjev na tono. Da bi ta tehnologija lahko dodobra zaživela tudi v praksi po vsem svetu, morajo tako najti način, da stroške znižajo na približno šestino trenutne cene.

Povzeto po: https://climeworks.com/orca; nova24tv.si

Prejšnji članekKako sanirati prve znake vlage?
Naslednji članekSAMSUNG toplotna črpalka za pametni dom
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.