Kdaj in kako prazniti greznico?

Praznjenje greznice
Praznjenje greznice

Greznica je nepogrešljiv element objekta, ki nima možnosti kanalizacijskega omrežja. V greznici se zbirajo odpadne vodne in greznični mulj, ki bi ob nenadzorovanem odtekanju onesnažila okolje. Delovanje greznice je najboljše, če je le ta ustrezno vzdrževana, nepropustna in čim bolj brezhibna. Ustrezati mora zakonom, določilom in standardom, obenem pa moramo zanjo skrbeti.

Čiščenje in praznjenje greznice

V kolikor se za greznico ne skrbi in je ne čistimo redno, lahko pride do neprijetnih vonjav in še česa hujšega. Če je greznica dotrajana, lahko njena vsebina pronica v tla. To bo vplivalo na vonj in onesnažilo okolje. Prav zaradi tega je pomembno čiščenje greznice, ki pa ga ne opravljamo sami.

Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode je tisti, ki zapoveduje, da naj se greznice praznijo vsaj enkrat na tri leta ali ob težavah. Za praznjenje in čiščenje greznic je zadolžena lokalna oziroma občinska javna služba – komunala.

Da je njihovo delo čim hitrejše in čim lažje, mora biti pot do nje in prostor okoli brez ovir. Tako bodo delavci lažje in hitreje opravili svoje delo. Vsaka služba bo na začetku leta obvestila svoje odjemalce o čiščenju greznic, nekaj tednov pred samim obiskom, pa boste o tem tudi obveščeni.

Vonjave in onesnaževanje okolja
Vonjave in onesnaževanje okolja so posledice težav z greznico

Tudi sami lahko pokličete javno službo

Vsekakor pa lahko tudi sami prosite za čiščenje greznice, če imate z njo določene težave. Najbolj pogosta težava je puščanje greznice, kar sproži močne vonjave v okolici. Če je greznica prenapolnjena se bo ob močnem nalivu ali dežju hitro prikradel smrad iz nje. Prav tako bo ista služba lahko opravila dela povezana z greznico, ki vključuje zasutje greznice in zamenjavo v malo čistilno napravo.

Lokalno komunalno podjetje lahko pokličete kar sami in se pozanimate o informacijah, ki bodo točne za vaše gospodinjstvo. Njihov kontakt najdete na mesečni položnici ali pa na spletni strani podjetja.

Skrb za greznico je pomembna
Skrb za greznico je pomembna
Prejšnji članekČas je za gradnjo zimskega vrta!
Naslednji članekZakaj so PVC okna prava izbira za vaš dom?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.