Katero čistilno napravo izbrati?

3d rendering of three green household septic tanks on white background
Foto: pryzmat iz iStock

Male čistilne naprave so izjemna rešitev za čiščenje sanitarnih, gospodinjskih in drugih odpadnih voda povsod, kjer priključitev na javno kanalizacijsko omrežje ni mogoče. Zakonodaja dovoljuje tudi namestitev male čistilne naprave v določenih primerih, ko je priključek na javno kanalizacijsko omrežje sicer mogoč, a bi bili stroški za priključitev na javno omrežje nesorazmerno visoki v primerjavi s stroški opremljanja z individualnimi ureditvami ali če bi gradnja kanalizacijskega priključka povzročala nesorazmerne stroške glede na koristi za okolje.

Pri namestitvi čistilne naprave upoštevajte, da mora biti urejen dostop do naprave, da jo boste lahko vzdrževali, čistili in izčrpavali blato. Odločitev glede tega, iz katerega materiala naj bo izdelana, pa naj bo skladna s terenom, na katerem bo stala. Upoštevati je treba namreč tudi polzenje terena, bočne sile, morebitno prisotnost podtalnice ipd.

Katero izbrati?

Male čistilne naprave imajo lahko posodo izdelano iz betona ali umetnih mas (recimo polietilen). Izbira naj bo, kot smo omenili, prilagojena terenu, kjer bo čistilna naprava stala. Medtem ko je betonska primernejša za področja z visoko podtalnico, je treba upoštevati, da je precej težja od plastične. Slednjo je v nasprotju z betonsko mogoče na lokacijo pripeljati brez uporabe težkih strojev, gladka notranjost pa hkrati tudi omogoča lažje čiščenje. Poglejmo značilnosti ene in druge.

Prednosti naprave iz umetnih mas

Čistilne naprave, ki ustrezajo najstrožjim pogojem, naravovarstvenim zahtevam in imajo vse potrebne certifikate, so naprave Aquatech SBR. Izdelane so iz polietilena visoke gostote, ki je povsem odporen na sevanje UV žarkov. Obratovalni stroški so zelo nizki, ker v malih bioloških čistilnih napravah Aquatech ni električnih inštalacij, pa je tudi možnost okvare minimalna.

Za delovanje ne potrebuje bioloških pripravkov, očiščene odplake pa je mogoče izliti v potok, v zemljo ali vodo porabiti kar na vrtu.

Izgradnja je hitra, čistilne naprave theONE pa je mogoče priključiti tudi na sistem SMART HOME. Napredna tehnologija omogoča samodejno nastavitev delovanja glede na število uporabnikov oziroma dotok odpadne vode. V primeru nepravilnega delovanja naprave vas opozori s signalom, upravlja pa se jo na daljavo, saj je opremljena z napredno krmilno enoto. Zagotovljeni sta 10-letna garancija za rezervoar in 2-letna garancija za avtomatsko krmiljenje.

Betonske čistilne naprave

Betonske čistilne naprave so zelo trpežne in so prav tako namenjene čiščenju sanitarnih, gospodinjskih in drugih podobnih odpadnih voda. Delujejo po biološkem načelu čiščenja odpadne vode z živim oz. aktivnim blatom. Primerne so tako za stanovanjske kot poslovne, počitniške ali gostinske stavbe. Skratka, namestite jih lahko povsod, kjer priklop na javno komunalno omrežje ni mogoč.

Betonske čistilne naprave TIMMA so pri čiščenju zelo učinkovite, prečiščeno vodo odvedete v ustrezno ponikovalnico ali površinske vodotoke. Čistilne naprave so na seznamu GZS ter imajo vse potrebne certifikate za pridobitev subvencije s strani občine ter znižanja okoljske dajatve za pitno vodo. Primerne za visoko podtalnico ter povozne površine.

Vgradnja male betonske čistilne naprave TIMMA je zelo enostavna in hitra, saj je le ta sestavljena iz enega dela. 1-krat na 3 do 4 leta jo izpraznimo, sicer pa z vzdrževanjem ni dela. 30-letna garancija zagotavlja brezhibno delovanje. Naprava med delovanjem ne povzroča hrupa in ne oddaja neprijetnega vonja.

Po nasvet k strokovnjakom

Ne glede na to, ali čistilno napravo kupujete prvič ali jo morda menjavate, se je za nasvet najbolje obrniti na usposobljenega strokovnjaka.

Pri podjetju TIMMA  d.o.o. vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri in za vas poiskali ustrezno rešitev. Pišite jim na info@timma.si ali pokličite na telefonsko številko 070/540-860.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekŠčiti pred zunanjimi vplivi in poskrbi za izjemno vzdušje
Naslednji članekDoživetje razkošja s klimatsko napravo MSZ-LN

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.