Ali vetrne elektrarne resnično pobijejo toliko ptic?

A bird of prey hovering in front of a wind turbine hunting for mice.
Foto: BoukeAtema iz iStock

Vetrne turbine že dolgo privabljajo pozornost zaradi trkov ptic s vrtečimi se lopaticami ali visokimi stolpi. Večina podatkov o smrti ptic na vetrnih objektih izhaja iz študij, objavljenih leta 2013 in 2014. Te študije so podale širok razpon števila ptic, ki umrejo v trkih z vetrnimi turbinami, in sicer od 140.000 do 679.000. Danes je verjetno, da so te številke še višje, saj je bilo v preteklem desetletju zgrajenih veliko več vetrnih farm.

Čeprav te številke niso zanemarljive, predstavljajo le majhen delež ptic, ki vsako leto umrejo na druge načine, na primer ob trkih s stavbami ali pa jih ujamejo mačke, pri čemer so pretekle študije ocenile, da vsako leto umre od 988 milijonov do 4 milijarde ptic. Druge študije so pokazale, da več ptic – med 12 in 64 milijonov letno – umre zaradi električnih vodov, ki povezujejo vetrne in druge vrste energetskih objektov z ljudmi, ki uporabljajo elektriko.

Druge vrste električne energije so tudi bolj usodne za ptice kot vetrna energija. Študija iz leta 2012 je ugotovila, da projekti na področju vetrne energije povzročijo smrt 0,269 ptice na gigavatno uro proizvedene električne energije, v primerjavi s 9,36 pticami, ki umrejo na gigavatno uro električne energije iz projektov na fosilna goriva. To je delno posledica trkov z opremo (vetrne turbine niso edina energetska infrastruktura, v katero se lahko ptice zaletijo), vendar predvsem zaradi okoljskih vplivov fosilnih goriv. Rudarjenje premoga je porušilo gozdove in uničilo habitate, kurjenje premoga pa povzroča onesnaženje zraka, povezano z zakisljevanjem dežja in onesnaževanjem živega srebra, kar znanstveniki povezujejo z vplivi na zdravje ptic, kot so prirojene napake. Vendar pa je glede smrti ptic najpomembnejši vpliv fosilnih goriv in njihov prispevek k podnebnim spremembam. Nacionalno združenje Audubon ocenjuje, da je dvema tretjinama vrst ptic v Severni Ameriki  zaradi naraščajočih temperatur in sprememb habitata, kjer živijo grozi izumrtje.

“Ko ocenjujemo tehnologije za proizvodnjo električne energije, je pomembno oceniti alternativne možnosti proizvodnje električne energije, ker je proizvodnja električne energije zahteva sodobne družbe,” pravi Michael Howland, profesor na MIT na področju gradbeništva in okoljskega inženiringa. “Fosilna goriva prispevajo k podnebnim spremembam, povečanju onesnaženosti zraka in negativnim vplivom na zdravje ljudi ter živali, vključno s pticami, med drugimi težavami. Vetrna energija je tehnologija za proizvodnjo električne energije, ki znatno zmanjšuje takšne okoljske in zdravstvene vplive.”

Kljub temu znanstveniki in varstveniki aktivno delajo na zmanjševanju interakcij ptic na vetrnih objektih. “Študije vplivov na okolje” se izvajajo pred gradnjo velikih infrastrukturnih projektov, vključno z vetrnimi farmami, in naj bi zagotovile, da projekti niso postavljeni na lokacijah, ki predstavljajo tveganje za ogrožene vrste. Raziskovalci še vedno poskušajo razumeti vse razloge, zakaj bi se ptice lahko zaletavale v turbine, kot so slaba vidljivost ali vzorci migracij. Nekateri varstveni biologi proučujejo, kako so določene vrste in njihove migracijske poti prizadete zaradi vetrnih objektov ter ali bi lahko vetrne farme, zgrajene na določenih mestih, imele prevelik vpliv na ogrožene populacije ptic.

Obstajajo tudi načini za gradnjo varnejših vetrnih farm za ptice. Pred gradnjo podjetja za vetrno energijo pregledajo lokacije in lahko postavijo manj turbin na območjih, ki so najpomembnejša za habitat, ali pa ta območja pustijo popolnoma nedotaknjena. Znanstveniki so ugotovili, da lahko pobarvanje ene lopatice turbine v črno barvo, kar poveča vidljivost, zmanjša smrtnost ptic za 70 odstotkov. Nekatera podjetja za vetrno energijo tudi preizkušajo uporabo umetne inteligence za zaznavanje pristopa ptice, kar omogoča izklop turbin, da se prepreči trk.

Prejšnji članekRobot, ki bo ljudem ponovno pomagal shoditi…
Naslednji članekOtvoritev akustičnega prostora podjetja Geberit

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.