2,5 mio evrov za izboljšanje okolja v Zgornji Mežiški dolini

Mežiška dolina
(Vir: https://www.visitravne.com)

Vlada je sprejela poročilo o izvedbi programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za leto 2020, in sprejela Letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za leto 2021.

Za izvajanje letnega programa za leto 2021 je zagotovljenih 2.545.500 evrov. Finančna sredstva za izvedbo ukrepov se vsako leto na podlagi sklepa vlade dodelijo občinama Črna na Koroškem in Mežica, in sicer v razmerju 66 % Črna  na Koroškem in 33 % Mežica, del sredstev pa je namenjen za delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in za monitoring okolja (tla, prašni delci, in tako dalje).

Ukrepi 2021

Glavni ukrepi bodo tudi letos usmerjeni  v varno prehrano otrok, varno vrtnarjenje in mokro čiščenje javnih površin ter preplastitvi javnih površin in cest. Nabor ukrepov je sestavljen na podlagi okoljskih podatkov in pobud občin ter na podlagi razpoložljivih finančnih sredstev  državnega proračuna.

Sanacijski ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini potekajo že od leta 2007 na podlagi Odloka o območjih največje obremenjenosti okolja in o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini (odlok). Na podlagi 5. člena odloka vlada sprejme letne programe ukrepov za posamezno koledarsko leto. Letni program ukrepov je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Občino Mežica in Občino Črna na Koroškem ter Agencijo Republike Slovenije za okolje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Osnovna enota Ravne na Koroškem v delu o spremljanju in informativno-motivacijskih aktivnostih.

Od leta 2007 do 2020 je bilo za sanacijske ukrepe namenjenih že skoraj deset milijonov evrov.

Meritve onesnaženosti zraka in tal v Zgornji Mežiški dolini Agencija Republike Slovenije za okolje spremlja stanje okolja v Zgornji Mežiški dolini od začetka sprejetja Odloka o območjih največje obremenjenosti okolja in programov ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini v letu 2007. Spremljanje je bilo osredotočeno predvsem na
vsebnosti svinca in kadmija v zunanjem zraku in tleh.

Problematični svinec, kadmij in cink

Predvsem na območjih, kjer se zadržujejo otroci (igrišča v vrtincih in ostala javna igrišča), so bile ugotovljene prekomerne vsebnosti svinca. Prekomerno vsebnost svinca so pokazale tudi analize krvi otrok. Vzorčijo tudi tla šolskih igrišč in ostalih športnih objektov, vrtov, pa tudi kmetijska zemljišča, makadamske privoze in dvorišča. Kot najbolj problematični so se izkazale ravno makadamske površine. Te so bile očitno izvedene z materialom, v katerem so bile znatno presežene kritične vrednosti za svinec, kadmij in cink.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSlovenija do leta 2050 z ničelnimi emisijami
Naslednji članekNajhitrejši avtomobili na svetu
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.