Požar ne pozna dopusta #2: Ko gori zgodovina

  Udeleženci na predavanju
  Foto: on Zavod za gradbeništvo
  Požar ne pozna dopusta #2: Ko gori zgodovina

  Kdaj

  25. marca, 2023    
  9.00-14.00

  Kje

  Izobraževalni center za zaščito in reševanje
  Zabrv 12, Ig pri Ljubljani, 1292, Osrednjeslovenska

  Vrsta dogodka

  Po celotni Evropi je ogromno lesenih zgradb in lesenih objektov kulturnega pomena. Znanstveniki se sprašujejo, ali so ti preživeli skozi stoletja, ker so iz lesa ali kljub temu, da so iz lesa …

  Požari objektov vedno znova kličejo po raziskovanju gradbenih materialov, načrtovanju požarne varnosti in prenosu znanja tistim, ki se z njimi ukvarjajo – državnim organom, projektantom požarne varnosti, arhitektom, zavarovalnicam, raziskovalcem in navsezadnje gasilcem, ki se z ognjenimi zublji spopadajo na terenu. Prehod od raziskav požarov do samega obvladovanja požarov je namen prihajajočega posveta, ki je hkrati smiselno nadaljevanje lanskoletnega strokovnega povezovanja z gasilci z naslovom »Požar ne pozna dopusta«.

  V zadnjem času smo z novim in sodobnim požarnim laboratorijem Zavoda za gradbeništvo Slovenije in tesnim sodelovanjem slovenskih in mednarodnih strokovnjakov v Sloveniji izvedli že veliko zanimivih raziskav. Vključevanje različnih interesnih skupin pomeni nadgradnjo prizadevanj na področju trajnostnih in požarno varnih stavb, zato Gasilska zveza Slovenije in Oddelek za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja (FRISSBE) na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG) organizirata posvet o načrtovanju in gašenju lesenih stavb in stavb kulturne dediščine.

  Osrednja tema posveta bodo izsledki po nekaterih večjih požarih, predvsem požara zgodovinske zgradbe Notre Dame v Parizu, ki jih bo predstavil prof. José Torero. Poseben poudarek bo na varovanju objektov kulturne dediščine in na lesenih gradnjah, saj je les zaradi zelenega prehoda pogosto uporabljen material v gradbeni panogi.

  V nadaljevanju je na voljo program dogodka in podrobnejši opis predavateljev. Moderator dogodka bo vodja Oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja (FRISSBE) na ZAG-u, prof. Grunde Jomaas. Zaradi mednarodnih strokovnjakov bo večina predavanj potekala v angleščini, sledil pa jim bo krajši povzetek v slovenščini.

  Prosimo, da nam svojo morebitno udeležbo na dogodku sporočite na e-naslov tamara.zelimorski@zag.si najkasneje do 22. marca 2023.

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.