V Prekmurju za 30 tisočakov hiša, v Ljubljani za 50 tisočakov – soba

soba Ljubljana

Že hiter ogled ponudbe nepremičnin v Sloveniji da vedeti, da je nesorazmerje med cenami na različnih območjih Slovenije več kot očitno. Resda življenje v mestnih središčih ponuja številne prednosti, a so cene nepremičnin na teh območjih poletele v nebo.

Medtem ko v Prekmurju, sicer 12 km stran od Murske Sobote, lahko že za 30 tisočakov dobite slabih 60 m2 veliko samostojno hišo, v Ljubljani za kar 50.000 evrov dobite – sobo.

Da, prav ste prebrali. Za sobo, v 4. nadstropju 1965. leta zgrajene stavbe (predvidevamo, da brez dvigala – podatka namreč ni), ki meri 10 m2, ima sicer mini balkon, a kopalnico in stranišče v souporabi, lastniki želijo 49.000 evrov. Poleg tega  želijo lastniki še, da kupec prevzame plačilo davka na promet z nepremičninami v višini 2 % prodajne cene.

Najmanjše so najdražje?

Garsonjere in sobe največkrat kupujejo starši iz bolj ali man oddaljenih krajev za svoje otroke, ko gredo študirat, pa tudi ločenci, ki na hitro rešujejo stanovanjski problem in seveda lažje zberejo sredstva za nakup garsonjere kot kakšne večje nepremičnine.

Garsonjere v Ljubljani, ki merijo le okoli 17 m2, lastniki ponujajo od 75.000 evrov naprej. To pomeni, da kvadratni meter stane več kot 4.500 evrov. Še huje – v središču Ljubljane vam za 18 m2 veliko garsonjero želijo zaračunati celo 115.000 evrov, torej po 6.300 evrov na kvadratni meter. Šlo naj bi za odlično priložnost za oddajanje. Pa je res?

Garsonjere se oddajajo tudi po 600 evrov mesečno, odvisno od lokacije. Brez dvoma gre za dobro priložnost za najemodajalce in malo manj dobro za najemnike. Kam bodo cene še skočile, je težko napovedati, je pa dejstvo, da gredo garsonjere kljub visokim cenam za med in dokler bodo cene večjih nepremičnin za mnoge nedosegljive, bodo številni za nižje in dosegljive zneske kupovali nepremičnine, ki so zanje morda celo premajhne, a dostopne.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekV enem koraku do organizirane pisarne
Naslednji članekSlovenija bo v enajstih letih odstopila iz premoga
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.