Spomladansko čiščenje: kako se lotiti?

čiščenje oken

Z začetkom marca je nastopila meteorološka pomlad in z njo so tu prvi sončni dnevi. Preden se lotite generalnega čiščenja doma, je tui nekaj napotkov, kako se tega lotiti, da bo potekalo gladko in učinkovito.

  1. Organizirajte se

Če živite sami, lahko za pomoč poprosite koga med prijatelji ali sorodniki, tisti, ki imate družino, pa spomladansko čisščenje poskusite organizirati kot družinsko delovno akcijo. Delo bo teklo hitreje, prijetneje bo, hkrati pa bo vsak družinski član imel občutek, da je pomembno prispeval v skupno godpodinjstvo. V proces čiščenja vključite otroke. Naložite jim dela, ki zanje niso pretežka, ne priganjajte jih, ampak vse skupaj predstavite kot igro, zabavo. Naj sortirajo svoje igrače, najstniki lahko pregledajo oblačila in izločijo tista, ki so jih prerasli. Sesanje, brisanje prahu, pometanje okolice hiše – vse to so opravila, ki jih lahko opravljajo tudi otroci.

2. Postopek

Čistite prostor za prostorom. Če se vas je dela lotilo več oseb hkrati, si razdelite sobe. Komaj ko zaključite s pospravljanjem in čiščenjem enega prostora, se lotite naslednjega. Če se boste lotili vsega naenkrat, se utegne zgoditi, da boste v nekem trenutku obtičali sredi kupa krame in brez volje, da bi nesnago dokončno in temeljito počistili. Začeli boste nalagati stvari nazaj v predale in omare, rezultat pa bo približno enak, kot če se čiščenja sploh ne bi lotili.

3. Čas za odstranjevanje odvečne navlake

omaraOd določenih predmetov, oblačil, obutve, se je morda težko ločiti in zato jih prelagamo in prelagamo, uporabljamo pa ne. Pri pospravljanju imejte vedno v mislih, kdaj ste določeno stvar zares potrebovali, oblekli, obuli. V kolikor tega niste storili v zadnjem letu ali dveh, se lahko tega kosa preprosto znebite.

Ohranjene kose oblačil in obutve lahko podarite, enako tudi pripomočke, igrače ali druge predmete. Nekoga lahko s tem zelo osrečite!

Shranite le tiste predmete, ki so vam res ljubi in imajo za vas poseben pomen.

 

4. Sortirajte

Preden se sploh lotite spomladanskega čiščenja, vzemite kos papirja in naj napišite, kam boste kaj pospravili. Določite mesto, kje bodo shranjena živila, kje čistila, kje bodo razne naprave, zdravila, pripomočki za čiščenje čevljev in druge zadeve. Poiščite škatle, v katere boste pospravili manjše predmete in nanje napišite, kaj boste vanje shranili. Pri pospravljanju se držite načrta in ko boste naslednjič kaj iskali, boste točno vedeli, kam ste to zadevo dali.

5. Priložnost za opravila, ki se jih lotimo manj pogosto

Akcija spomladanskega čiščenja je kot nalašč, da se lotimo tudi opravil, na katera morda sicer pozabimo (ali se jih neradi lotimo). Med temi se običajno znajdejo čiščenje okvirjev oken z zunanje strani, senčil (rolet, žaluzij …), čiščenje nadstreška, pranje zaves, globinsko čiščenje sedežne garniture, preprog, vzmetnic, pečice, hladilnika in še marsikaj. Ne pozabite tudi na pregled vsega, kar tiči v vaši shrambi. Vsega, čemur je potekel rok uporabe, se znebite. Pri naslednjem nakupu pa dobro razmislite, katera živila dejansko potrebujete in kaj ste nakupili le zato, ker se spodobi imeti na zalogi.

Ne oklevajte, lotite se dela! Prej kot začnete, prej bo za vami. In vaš dom bo poln svežine, ki po zimi še kako prija!

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRezervni sklad: kdo vplačuje, koliko, čemu je namenjen
Naslednji članekGradnja iz konoplje je cenejša in vse pogostejša izbira
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.