Osvetlitev doma je pomembna

Življenje v temi nikakor ne more biti kakovostno. Ko urejamo stanovanje, je zato dobro nameniti nekaj pozornosti opremljanju s svetlobo.

Opremljanje s svetlobo še z daleč ne pomeni izbrati in namestiti svetila, ki so nam pač všeč in se podajo slogu opremljanja. Svetloba pomembno vpliva na naše počutje in omogoča, da prostore bolje izkoristimo.

Premišljeno se lotite sprememb

Svetlobe mora biti dovolj v celem stanovanju. Če ni mogoče zagotoviti ustreznega vira naravne svetlobe, moramo temu primerno namestiti svetila. Na svetlobo je treba pomisliti tudi, ko se odločamo za razne preureditve. Med take sodijo denimo postavljanje pregradnih sten, zasteklitev balkona ali terase, izbira kritine za nadstrešek. Nenazadnje moramo dobro razmisli tudi o zasaditvah v okolici hiše. Drevje ali grmovje, ki se bo razraščalo v bližini okna in omejevalo vstop svetlobe v prostor, ni najboljša izbira, pa čeprav lahko senca v poletnih mesecih zagotovi nekaj hladu. Večino leta bo v domu tema in kakovost življenja bo slabša.

Glavna osvetlitev naj ne bo edina

Medtem ko je nekoč bilo v osnovi vsakemu prostoru namenjena ena luč približno v središču prostora, je dandanes dobro razmišljati več nivojih osvetljevanja prostora. Pri starogradnjah na vire naravne svetlobe težko vplivamo, razen če izdelamo nove okenske odprtine, namesto oken namestimo balkonska vrata, drsne stene, pri tem pa seveda pazimo, da ne porušimo statike stavbe.

Pri osvetljevanju prostorov s svetili, najprej razmislite, čemu bo služil posamezen prostor in kako približno bo dom opremljen – kje bo miza, kje kavč, kje pisalne mize v otroških sobah ipd. Prostor naj osvetljuje glavno svetilo, ki poskrbi za splošno osvetlitev prostora. Za posamezne dejavnosti naj zagotavlja zadostno količino svetlobe dodatno svetilo (v kuhinji, delovnem kotičku, nad ogledalom v kopalnici …), dekorativne svetilke pa naj dajo piko na i.

Svetloba pomembna za zdravje

Svetloba nas ne le napolni z energijo, temveč je tudi pomembna za naše oči v večernih urah. Verjetno je vsem že dobro znano, da osvetlitev televizijskega ekrana z zadnje strani (ambilight) pomaga, da oči niso ves čas tako napete, saj svetloba televizije bolj mehko prehaja v temo. Gledanje televizije v trdi temi, branje pri slabi svetlobi in opravljanje določenih dejavnosti v mraku škodi očem. V te namene namestite svetila, ki bodo zagotavljala dovolj svetlobe za dejavnosti. Ne pozabite na osvetlitev pod visečimi omaricami v kuhinji, na osvetlitev mračnejših kotičkov, kot so shramba, klet, pralnica, osvetlite stopnišče. Ne pozabite na lučko na nočni omarici, posebni svetlobni trakovi ali lučke na pritisk pa so super rešitev tudi za omare, saj tako lahko vsebino vidite, ne da bi prižigali veliko luč in s tem motili ostale člane družine.

Glede na potrebe izberite tudi primerne sijalke. LED sijalke so varčne in imajo daljšo življenjsko dobo. V prostorih, kjer rabite takojšnjo osvetlitev, namestite tiste, ki takoj ob vklopu polno zasijejo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekElektrično talno gretje iz Uponorja
Naslednji članekEna poteza, nešteto možnosti

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.