Prepoznajte sveže meso! 8 ključnih pokazateljev, ki so ključnega pomena za zdravje

Meat counter. Butcher shop fridge counter with assortment of raw meat.. Glass display case in butcher shop filled with fresh meat products. Various cuts of beef, pork, sausages are arranged for buyers
Foto: Svetlanais iz iStock

Ko gremo k mesarju ali v supermarket in opazujemo meso za steklom hladilnika, večina med nami ne zna ugotoviti, ali je sveže ali pokvarjeno. Vendar obstajajo nekateri triki, ki pokažejo, ali je meso varno za uživanje ali ga ne smemo kupiti.

1Barva mesa

Barva je prvi vizualni pokazatelj. Govedina mora biti živo rdeča, svinjina svetlo rožnata. Piščanec in druga perutnina naj imata barvo od svetlo rožnate do bež odtenkov. Če meso deluje rjavkasto, sivkasto ali zelenkasto, je to znak, da ni več sveže. Vendar upoštevajte, da lahko meso v vakuumski embalaži spremeni barvo zaradi pomanjkanja kisika – zato bodite pozorni tudi na druge znake.

2Vonj

Unrecognizable person smashing raw smash burgers balls on a hot grill to make burgers in a restaurant kitchen

Meso mora imeti blag, nevtralen vonj. Če zaznate neprijetne note, kot sta kiselkast vonj ali vonj po amoniaku, je to jasen znak kvarjenja. Vedno se zanesite na svoj vonj: če vam nekaj “ne diši”, raje ne tvegajte.

3Tekstura

Sveže meso mora biti čvrsto in elastično na otip. Pritisnite ga s prstom – moralo bi se hitro vrniti v prvotno obliko. Če je meso mehko, sluzasto ali pušča lepljiv občutek, ni primerno za uporabo.

4Maščoba

Prisotnost drobnih belih linij znotraj mesa kaže na boljšo kakovost. Ta maščoba mesu daje sočnost in polnejši okus, še posebej pri kosih, kot je ramstek. Bolj ko je maščoba enakomerno razporejena, boljše je meso.

5Embalaža

Packaged pork meat displayed on shelves of animal products section of supermarket
Foto: JackF iz iStock

Embalaža lahko veliko pove o svežini mesa. Pakiranje mora biti dobro zaprto, brez prevelike količine zraka. Če je vrečka natrgana, ohlapna ali če je v posodi preveč tekočine, to lahko kaže na neustrezno shranjevanje ali da meso ni več sveže. Vedno preverite tudi rok trajanja – to je osnovno, a zelo pomembno.

6Poreklo

Kakovost mesa je v veliki meri odvisna od njegovega porekla. Izbirajte meso, ki prihaja iz preverjenih virov – lokalnih mesarjev, kmetij ali blagovnih znamk, znanih po etični pridelavi in pravilnem ravnanju z mesom. Ko veste, od kod meso prihaja, ste lahko bolj prepričani o njegovi kakovosti in svežini.

7Kakovost zunanje maščobe

Poleg notranjih maščobnih žil poglejte tudi zunanjo maščobo. Kakovostno meso ima maščobo, ki je čvrsta, kremno bela ali rahlo rumenkasta. Če je maščoba temno rumena, suha ali drobljiva, to lahko kaže na starejše meso ali nepravilno shranjevanje.

8Povprašajte mesarja

Ne bojte se postavljati vprašanj. Izkušeni mesarji imajo pogosto dragocene informacije o svežini, načinu reje, transportu in obdelavi mesa. Lahko vam priporočijo najboljši kos glede na to, kaj kuhate, ter vam pomagajo dobiti največ za svoj denar. Dober pogovor z mesarjem vam lahko pomeni več kot oznaka na embalaži.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.