Internet ne dela, kaj zdaj?

Odpravljanje težav z internetom se ne konča vedno tako
Odpravljanje težav z internetom se ne konča vedno tako

Brez interneta si v današnjih časih ne predstavljamo našega vsakdana. In čeprav je to ena izmed težav, se druga pojavi, ko internet ne dela. Predvsem v zadnjem letu, ko se otroci šolajo od doma in delavci opravljajo delo od doma, se je začelo ceniti dober internet. Vseeno pa se zgodi, da kdaj pa kdaj internet ne dela, kljub temu, da bi moral. Kaj storiti v takih primerih?

Razlogi za slabo povezavo

Skozi čas smo se naučili, da je lahko razlogov za slabo ali ničelno povezavo veliko. Najbolj pogoste so težave s signalom, motnje oddajanja in sprejemanja, preobremenjenost modema, preslaba hitrost (pomanjkanje pasovne širine), težave pri ponudniku in še mnogo drugih težav. Internet je pravzaprav zelo krhka stvar, ki jo lahko zmoti marsikaj, a se je tudi to že močno popravilo.

Preverite povezavo na računalniku

S klikom na ikono internetnega signala preverite ali je možno, da je prišlo do majhne motnje v signalu, ki bi prekinila vašo povezavo. Če se je to zgodilo bo to najhitrejši korak oziroma rešitev. Preprosto kliknite na vzpostavitev povezave in internet bi moral delovati.

Razdalja od usmerjevalnika (ruterja)

Pogosto se zgodi, da je usmerjevalnik postavljen na napačnem mestu ali pa je tam ostal pred prenovo domovanja. Zaradi prevelike oddaljenosti od ruterja bo internet počasen in nezanesljiv. To lahko rešimo tako, da postavimo ruter v prostor, ki bi lahko predstavljal sredino doma in bo zajel vsak prostor enakomerno. Drugi dve rešitvi pa se ponujata v smislu nakupa boljšega paketa pri operaterju, ki vam bo povečal hitrost prenosa ali z nakupom ojačevalnika signala, ki ga lahko namestite sami.

Težave z internetom
Težave z internetom

Počasen, preslab internet zaradi pasovne širine

Namizni računalnik, tablica, trije telefoni, televizija in po možnosti še kaj drugega. Če imamo srečo je to vse, kar se veže na naš (brezžični) internet. Ena rešitev je, da igranje iger, »loudanje« filmov in glasbe opravljamo preko omrežnega kabla, a velikokrat te možnosti ni. Poskusite z odklopom vseh naprav z omrežja in jih počasi priklapljajte nazaj, da vidite katera povzroča največ težav. Še lažje pa je, če naprave, ki jih trenutno ne uporabljate preprosto odklopite z interneta. Enako kot pri težavi z ruterjem se tudi tu lahko opravi povečanje paketa in hitrosti interneta, hkrati pa razmisli o nakupu ojačevalnika signala.

Prezasedenost frekvence

Tudi ta težava se močno prekriva s prejšnjima dvema, predvsem kar se tiče rešitev. Največkrat se ta težava zgodi v stanovanjskih hišah, blokih, stolpnicah in tako dalje.

Težave na določeni spletni strani

Pred mesecem dni se je zgodil požar v evropskem podatkovnem centru, ki je onemogočil delo prenekaterim spletnim stranem. Med njimi je bil slovenski Partis, kar je sprožilo cunami klicev in pritožb na različne operaterje in ponudnike interneta. V takem primeru je najboljše poskusiti še katero drugo spletno stran. Če da deluje brez težav, potem je težava pri predhodni.

Ni internetne povezave
Ni internetne povezave

Ste poskusili resetirati ruter?

To je vprašanje, ki ga boste slišali na vsakem koraku povezanem s slabim internetom. Ni šala, temveč dober nasvet, saj se lahko tako reši veliko stvari. Preprosto ponovno zaženite usmerjevalnik in počakajte nekaj minut preden ga vklopite nazaj.

Klic na centralo

Čeprav boste verjetno šesti v vrsti zaradi prezasedenosti klicnega centra, je klic operaterju pomemben korak. Lahko da je napaka pri njih oziroma ne v vaši domeni. Bodite vztrajni, a prijazni, saj boste tako prišli najdlje in najhitreje. Povejte kaj vse ste že poskusili, kako dolgo prihaja do napak ter kakšne sploh so.

 

 

Prejšnji članek100 % naravna zaščita lesa
Naslednji članekKako toplotni ovoj vpliva na optimizacijo stroškov vzdrževanja bivalnih prostorov?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.