Vodič po nakupu televizorjev (del 1): vrste televizorjev

Smart modern male customer choosing large TV-sets at electronics store. He looks wondered. New screen generations.
Foto: Igor-Kardasov iz iStock

Razložene vrste televizorjev in žargon: LCD, LED LCD, OLED

Če izvzamemo projektorje, sta na trgu v osnovi le dve vrsti televizorjev: LCD/LED in OLED.

LED in LCD

Levji delež današnjih televizorjev je LED LCD. Ti kompleti HD in Ultra HD uporabljajo svetleče diode (LED) za osvetlitev zaslona LCD in so lahko izjemno tanki. Mnogi od teh televizorjev lahko dinamično osvetlijo določene dele zaslona in zatemnijo druge dele, da bolje predstavijo mešanico svetlih in temnih območij v prizoru – funkcija, znana kot aktivna zatemnitev ali lokalna zatemnitev. Enostavne komplete LED LCD lahko dobite že za 200 € za 32-palčni zaslon, medtem ko lahko vrhunski 90-palčni model stane tudi 8000 €.

Ena skrita lastnost, ki ločuje poceni televizorje od vrhunskih modelov, je osvetlitev ozadja. Ker se v sodobnih televizorjih uporablja več različnih vrst LED osvetlitve ozadja, se splača poznati razliko med različnimi možnostmi.

Z drugo tehnologijo LCD, imenovano kvantne pike, je zaslovel Samsung, ki jo uporablja v svojih kompletih QLED. To je pravzaprav dolgoletna tehnologija, ki jo uporabljajo tudi druga podjetja, kot je TCL, in pomaga LCD-zaslonu ustvariti širši nabor barv in večjo svetlost. V bistvu doda še eno plast nanokristalnih pik različnih velikosti, ki zasvetijo, ko jih zadene osvetlitev LED. Rezultat je širši barvni spekter in povečana svetlost, v poskusu delovanja proti OLED.

Za cenovno ugodno srednjo pot med osnovnimi LCD in dragimi zasloni OLED je izboljšava s kvantnimi pikami pametna pot, le naj vas podoben videz besed QLED in OLED ne zavede – zasloni s kvantnimi pikami so še vedno LCD-televizorji.

Prednosti: Širok nabor cen, velikosti in funkcij; Nekateri cenovno ugodni modeli Ultra HD 4K. Svetli zasloni, vidni tudi v sončni sobi; Kakovost slike se vztrajno izboljšuje s polno osvetlitvijo ozadja in tehnologijo kvantnih pik.

Slabosti: Kaže nepopolnosti pri prikazovanju hitrega gibanja kot pri športu. Izgubi nekaj podrobnosti v senci, ker slikovne pike ne morejo postati popolnoma črne (tudi s polno osvetlitvijo ozadja). Slike zbledijo pri gledanju od strani (izven osi).

OLED televizorji

OLED televizorji so boljši od polnih LED-LCD-jev z nekaj ducati svetlobnih območij. Namesto osvetlitve ozadja OLED uporabljajo plast organskih diod LED, nadzorovanih na ravni slikovnih pik, da dosežejo absolutno črno in neverjetne ravni kontrasta. (Posnetek ognjemetov na črnem nebu je priljubljena predstavitev tehnologije OLED.)

Vendar LG ni edino podjetje, ki si aktivno prizadeva za tehnologijo OLED na velikih zaslonih. Sony že nekaj let ponuja modele OLED, Vizio in Philips pa tudi občasno uporabljata te panele.

Tehnologija zaslona, ​​ki je najboljša v svojem razredu, je vidna izključno na kompletih 4K in 8K, velikosti pa so od 55 palcev do 75 palcev ali več. Toda OLED je postal tudi veliko bolj dostopen, saj se 55-palčni modeli prodajajo za manj kot 2000 evrov, 65-palčni modeli pa v razponu od 2000 do 3000 evrov.

Morda bomo celo videli prve zaslone OLED pod 1.000 evrov v tem letu, saj bodo nova podjetja tekmovala in bodo na trg prihajale manjše plošče OLED.

Prednosti: Najboljša TV slika. Barve so resnično izrazite, globlje črnine ter boljši kontrast in podrobnosti v sencah, kot jih dosegajo LCD-televizorji. Ohranja kakovost slike pri pogledu s strani.

Slabosti: Premijske cene. Nižja najvišjo svetlost kot pri nekaterih LCD-jih (slabša vidljivost podnevi brez zaves). Negotovost glede tega, kako se bodo zasloni obnesli dolgoročno, vključno s tem, ali bodo obdržali meglene slike (znane tudi kot vžgane slike) zaradi predolgo prikazovanja statične slike.

Toda televizijska industrija vedno pripravlja nove tehnologije in nov žargon, ki gre zraven. Čeprav sta tehnologiji, kot sta mikro-LED in mini-LED, še vedno novi in ​​razmeroma redki, lahko že kupite televizorje z novo tehnologijo. Dolgoročno pa bo ta prevladala obstoječe tehnologije, saj združuje njune prednosti brez slabosti obojih.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Prejšnji članekObjavljen večmilijonski razpis za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov
Naslednji članekZaposlimo pisca: MojPrihranek išče novinarja (M/Ž)
logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.