Šest napak pri nakupu in nameščanju zaves

Ženska obeša zavese na okno.
Foto: Valeriy_G iz iStock

Prva stvar, ki jo morate narediti, preden se lotite nakupovanja zaves, je, da izmerite širino oken oziroma vrat ter njihovo dolžino. Bodite pozorni tudi na to, kje bo karnisa. Če želite, da je vaš prostor videti prijeten in lep, se prepričajte, da ne naredite nobene od naslednjih šestih napak, ki jih ljudje delamo pri nakupu in nameščanju zaves.

Napačne meritve

Pred nakupom zaves obvezno izmerite širino in dolžino okna oziroma vrat ter upoštevajte, kje bo nameščena karnisa. Nekateri ne razmišljajo, zato merijo od stropa ali zgornjega roba okna in na koncu kupijo predolgo ali prekratko zaveso.

Zavesa na oknu.
Foto: dadogi iz Pixabay

Postavljene so (pre)nizko

To je še posebej opazno v prostorih z nizkimi stropi, ker jih vizualno še bolj zniža. V tem primeru, če želite, da prostor deluje višje, zavese obesite na karniso, ki je pritrjena na strop ali na sam rob.

Prekratke so

Vsekakor kupite zavese, ki segajo do tal oziroma se malo se dotikajo tal. Mnogi naredijo napako, ko kupijo malo krajše zavese, ki se ne vlečejo po tleh, a na koncu niso videti dobro.

Niso dovolj široke

Marsikdo pozablja, da mora biti zavesa nagubana, zato kupi tako široko kot je okno. Ne pozabite, da morajo biti zavese vsaj dvakrat širše od okna ali vrat, ki jih pokrivajo, da bi bile videti dobro.

Zavesa se razsprostira.
Foto: Pexels iz Pixabay

Ne likate jih

Zmečkane zavese so videti neurejene, zato ne bodite leni in jih zlikajte, saj se ne bodo same poravnale. Konec koncev zaves ne perete tako pogosto in bodo na oknu nekaj mesecev, zato naj bodo lepe. So pa zavese večinoma iz materialov, ki se takoj po pranju, zravnajo. Če je tako pri tistih, ki jih imate doma, presodite sami.

Nekatere zavese potrebujejo utež

Zavedati se je treba, da vse zavese niso enake in nekatere potrebujejo utež na dnu, da ostanejo na mestu. To je poseben rob, ki je težek in je odgovoren za to, da zavesa ostane na mestu in ohranja svojo obliko. Obstajajo tudi plapolajoče zavese, ki bi jim bile utežu samo v napoto, piše Country Living.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekTežko pričakovani Dacia Bigster bo ohranil nizke cene
Naslednji članekSejem MEGRA gradi trajnostne uspehe

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.