Je prostor brez oken lahko soba?

soba
Dandanes se zdi, da se za visoke vsote prodaja praktično marsikaj. Nevešči lahko kaj hitro podležejo prodajni žilici prodajalca nepremičnine. Vendar pa je dobro vedeti: Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj določa, da prostori, namenjeni bivanju in spanju, ne smejo biti ožji od 1,90 metra in v primeru osvetlitve le s krajše strani ne ožji od polovice svoje dolžine.
soba
Soba z neposredno osvetlitvijo.

Poleg tega isti Pravilnik še določa, da morajo biti prostori ali deli prostorov, namenjeni uživanju in pripravi hrane, spanju in bivanju, naravno osvetljeni. Naravna osvetlitev pa je lahko neposredna ali posredna.

Kaj pomeni, da v sobo svetloba prehaja posredno?

To pomeni, da ni treba, da ima soba neposredni vir svetlobe, torej vgrajeno okno, skozi katero prihaja svetloba od zunaj. To pomeni, da ni treba, da ima soba neposredni vir svetlobe, torej vgrajeno okno, skozi katero prihaja svetloba od zunaj. Tako imamo na primer lahko prostor brez okna, v katerega prihaja naravna svetloba iz prostora z oknom skozi steklene elemente stene.
V tem primeru morajo biti steklene površine v neposredno razsvetljenem prostoru večje, saj morajo v višini nad pol metra dosegati 20 % tlorisne površine obeh prostorov, torej neposredno in posredno osvetljenega (upoštevajo se le deli steklenih površin, ki so več kot pol metra oddaljeni od tal, torej npr. le zgornji del vrat na teraso ali balkon).
Odprtine, namenjene posredni osvetlitvi drugega prostora (prostora brez okna), ne smejo biti manjše od potrebnih odprtin za sam neposredno osvetljen prostor.
Za zaključek naj torej poenostavimo: prostor, ki je ozek in neosvetljen, je lahko kvečjemu shramba, nikakor pa ne more to biti prostor, namenjen bivanju ali spanju. Vsaj oglaševati in prodati vam ne sme nihče kot sobo. Seveda pa se vi še vedno lahko odločite, da takšno sobo s primerno osvetlitvijo spremenite v spalni prostor, pisarno ali bralni kotiček …
soba brez okna

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNasveti za črno kuhinjo
Naslednji članekSuper trik za bleščeča steklena vrata tuš kabine
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.