Kako veliko televizijo kupiti?

televizija na omarici

Izbira nove televizije je lahko velik izziv, saj gre ponavadi za investicijo, za katero se odločamo le vsakih nekaj let. Prav zato si želimo najbolj optimalne izbire. Ker pa je izbitra v zadnjih letih zares široka, se med vso ponudbo hitro zmedemo. Pri nakupu televizorja je treba upoštevati več faktorjev, od ločljivosti, znamke, do cene, mi pa tokrat pišemo o enem najpomembnejših – velikosti televizorja.

Kupite čim večjega

Mnogi prodajalci svetujejo, da kupite čim večjo dimenzijo televizorja, ki si jo lahko privoščite. V ozadju tega ne tiči (zgolj) spodbujanje k nakupu, temveč dejstvo, da se na večji format hitro navadimo (kot pri mobilnih telefonih), obenem pa v tem primeru zadovoljstvo kupcev ponavadi traja tudi dlje po nakupu.

Dominanca v prostoru

Precej pomembno pri izbiri velikosti televizije je tudi to, kako dominantna želimo, da je naprava v prostoru. Če seveda nismo omejeni z denimo odprtino v regalu ali čim podobnim, velikost televizorja izberemo v skladu s tem, kako dominantna želimo, da je telivizija v prostoru. Ta je lahko v središču in služi za zabavo večjega števila ljudi, pri čemer je dobrodošel večji format, ali pa je bolj postranskega pomena in potemtakem tudi manjše velikosti. To je zagotovo pomemben faktor, o katerem se izplača premisliti.

Oddaljenost pri gledanju

Kako daleč pri gledanju televizije sedimo, tudi pomembno vpliva na to, kako velik televizor izbrati. Vendar je odgovor na to vprašanje precej kompleksen in nikakor enoličen. Različna podjetja, proizvajalci, ponudniki ponavadi predlagajo svoj faktor oddaljenosti, pri čemer upoštevajo kot gledanja.

Tako denimo THX, ponudnik tehnične opreme, predlaga, da pri izbiranju velikosti televizijske naprave pomnožite razdaljo med sedežem in televizijo (v centimetrih) z 0,835. Tako dobite najbolj optimalno diagonalo zaslona.

Društvo filmskih in televizijskih inženirjev priporoča kot gledanja 30 stopinj, kar je precej manj kot THX. Njihovo priporočilo torej je, da razdaljo pomnožite z 0,625. Na drugi strani skorajda vsak proizvajalec priporoča svojo velikost glede na razdaljo gledanja. Zato ne bi bilo odveč, da se pred nakupom pozanimate pri izbranemu proizvajalcu. Nenazadnje pa lahko za določanje najbolj ustrezne velikosti televizorja glede na oddaljenost uporabite tudi orodje na spletni strani Rtings.com, ki temelji na priporočilih industrije.

Full HD in 4K igra vlogo pri oddaljenosti televizije

V zadnjem času je vse bolj pogosta uporaba 4K ali celo 8K ločljivosti televizije, ki  ponudi v primerjavi s svojimi predhodniki več slikovnih pik in bolj jasno sliko. Več slikovnih pik omogoča prikazovanje več podrobnosti, slika pa je zato bolj kakovostna. Ravno ta kakovostna razlika pa lahko igra pomemben faktor pri izbiri velikost televizije. Bolj kot je slika kakovostna, manjša je lahko oddaljenost od televizorja. 4K televizije lahko torej gledamo od bližje, kar je pomembna informacija, ko razmišljamo o oddaljenosti. Tudi pri tej temi različni proizvajalci svetujejo različno oddaljenost od televizije. Kot primer navajamo priporočila proizvajalcev Sony in Panasonic, ki pravita, da je optimalna razdalja med sedežem in TV-zaslonom z ločljivostjo 4K 1,5-kratnik višine zaslona televizorja. Zato zopet nasvet – pred nakupom poiščite čim več informacij o priporočilih proizvajalcev, saj vam bo to zagotovo pomagalo pri izbiri in dobri uporabniški izkušnji.

Prejšnji članekMikroplastika lahko vpliva na okrevanje bolnikov s covid-19
Naslednji članekKako organizirati živila v hladilniku?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.