Kako organizirati živila v hladilniku?

živila v hladilniku

Z organiziranostjo živil v hladilniku se boste med živili lažje znašli, se brez zadržkov lotili kuharskega ustvarjanja in se predvsem izognili bojazni, da zaradi zatrpanosti oziroma nepozornosti rok uporabe določenih živil preteče in bodo zato ta morala romati v smeti. Kako se lotiti organiziranja živil v hladilniku?

1. Zadaj zaprto, spredaj odprto

Ne glede na to, kako živila v hladilniku organizirate, je eden ključnih nasvetov ta, da vedno postavite živila, ki so zaprta in imajo daljši rok uporabe, zadaj, na sprednji del police pa postavite odprte izdelke in tiste s krajšim rokom uporabe. Če se torej odpravite v trgovino in kupite novo zalogo živil, ki jih še imate v domačem hladilniku, postavite sveže kupljene zadaj. To sicer zahteva nekoliko več časa, ker je potrebno umakniti vsa živila, vendar je vredno.

2. Uporabite prozorne posodice

Priročni organizatorji za hladilnik
Priročni organizatorji za hladilnik

Če se med številnimi živili preprosto izgubite, si pomagajte s posodicami, ki vam pomagajo pri shranjevanju. Najbolje je, da posežete po prozornih posodicah, plastičnih ali steklenih, saj na tak način v vsakem trenutku vidite, kaj se skriva v njih. Uporabite lahko tudi v zadnjem času precej aktualne košarice, ki spreminjajo širino in jih »zataknemo« pod polico hladilnika (na fotografiji).

Če ste med tistimi, ki vam odprta živila stojijo v hladilniku dlje časa, si na embalažo ali posodico za shranjevanje napišite tudi (na nalepko), kdaj je bilo živilo odprto in v kolikšnem časovnem obdobju ga morate zaužiti.

3. Ne pretiravajte z nakupi

Pomembno je, da hladilnika ne zapolnite do zadnjega kotička, da lahko hladen zrak neovirano kroži. Živil ne zlagajte preblizu stene, saj ob dotiku s steno lahko zamrznejo.

4. Razdelite živila po policah, saj je temperature na vsaki nekoliko drugačna (če je temperatura nastavljena med 0 in 4 °C)

Na zgornjih policah je temperatura malce višja, med 7 in 8 stopinj Celzija, in najbolj stabilna. Na njih shranjujte ostanke kuhanih obrokov, pijačo, sveže začimbe ter ostala živila, ki so pripravljena za zaužitje.

Mleko in mlečne izdelke je najbolje hraniti na srednjih policah, kjer je temperatura nekoliko nižja, med 4 in 6 stopinj Celzija. Jajca rada vpijajo močne vonjave iz okolja, zato jih postavimo čim dlje od živil z izrazitim vonjem. Na teh policah hranimo tudi izdelke, ki imajo oznako »po odprtju hraniti v hladilniku«.

Nad predalom za zelenjavo shranjujemo meso, ribe in morske sadeže ter narezke. Tu je temperatura najnižja, med 0 in 4 stopinj Celzija. S shranjevanjem v tem predelu preprečimo morebitno kapljanje po ostalih živilih.

V predalu shranjujemo svežo zelenjavo. Ne shranjujte je zapakirane v plastični embalaži, saj tako hitreje propade. Embalažo v celoti odstranite, zelenjavo pa lahko opcijsko zavijete v kuhinjski papir.

5. Na vratih se temperatura najbolj pogosto spreminja

Temperatura pri vratih je najvišja, med 10 in 15 stopinj Celzija, zato ta predel ni primeren za shranjevanje občutljivih živil. Hkrati je na tem delu največ temperaturnih sprememb. Vrata so idealna za shranjevanje živil z naravnimi konzervansi, kot so sokovi, napitki, omake, paradižnikova mezga, majoneza in podobno. V vratih je prostor tudi za jajca, maslo, marmelado in namaze.

6. Niso vsa živila za v hladilnik

Tu govorimo predvsem o svežih in ne embaliranih živilih. Določena zelenjava, kot so jajčevci, krompir, česen, paprika, paradižnik, bučke ali čebula, ter določeno sadje, na primer jabolka, banane, kiviji, agrumi in drugo južno sadje, ne sodijo v hladilnik.

Breskev, sliv in hrušk ne postavite v neposredno bližino zelenjave, saj izločajo pline, ki lahko povzročijo predčasno gnitje zelenjave.

Prejšnji članekKako veliko televizijo kupiti?
Naslednji članekV otroški sobi naletela na tak prizor
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.