Kako optimalno opremiti mikro enosobno stanovanje?

Preurejeno majhno stanovanje v Sydneyu (Treehugger)
Preurejeno majhno stanovanje v Sydneyu (Treehugger)

Brad Swartz, avstralski arhitekt, je v Sydneyu preuredil in reorganiziral 24 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Gre a klasičen primer tega, kako lahko star in dotrajan prostor spremenite v odprto, dobro organizirano in celo luksuzno stanovanje, v sklopu t. i. studia.

Stanovanje se nahaja blizu centra mesta in se nahaja v stavbi, zgrajeni leta 1960. V prejšnji razporeditvi je bila postavitev takšna, da je bilo vse – bivalni in spalni prostor – skupaj, ločena je bila samo kopalnica. Pri novi postavitvi pa je arhitekt Swartz domiselno in kreativno ustvaril ločnico med dnevnim bivalnim delom in udobnim spalnim prostorom. Za slednjega je porabil, kot pravi, karseda malo prostora in na drugi strani maksimalno povečal dnevno sobo s kuhinjo. Oba je dela je pregradil z vlečno steno, ki čez dan omogoča tudi prehajanje svetlobe.

Z domiselnimi rešitvami je implementiral tudi dodatke, ki poskrbijo za relativno dovolj shrambe v stanovanju, ki se jo da povečati tudi z dodatno omarico v dnevnem prostoru. Nič drugače ni niti v kuhinji, v kateri so smiselno implementirani vsi potrebni dodatki. Piko na i pa celotnemu prostoru dodajo okna, ki se razprostirajo po celotni širini stanovanja in prostor osvetljujejo ter ga bolj odprejo.

Spremenil je tudi postavitev oziroma vhod v kopalnico, ki jo je z minimalističnimi, a luksuzni dodatki, spremenil v pravo majhno sanjsko kopalnico. Skoraj nevidna vrata v kopalnico dodajo občutek večjega in bolj povezanega prostora.

Za več podrobnosti o sami reorganizaciji prilagamo tudi video.

NEVER TOO SMALL 24sqm/258sqft Micro Apartment - Boneca

 

VIRTreehuger
Prejšnji članekZaradi koronavirusa je pomemben dvig kakovosti bivanja v stanovanjskih in večstanovanjskih stavbah
Naslednji članekKia novi logotip pospremila z Guinnesovim rekordom
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.