Kako očistiti usnjeno pohištvo?

Usnje je kvaliteten izdelek, ki ob pravilnem ravnanju dolgo traja. Usnjeno pohištvo, na primer kavče in naslanjače, moramo varovati pred ostrimi predmeti in tekočinami. Škodijo jim tudi kremplji kosmatih hišnih ljubljenčkov. Da bi usnje trajalo čim dlje, moramo biti previdni pri čiščenju.

Kaj usnju škodi?

Smeti se ne smejo nahajati na usnjeni površini, saj jo lahko podrsajo in pustijo sledi. Usnju škodijo tudi tekočine, zaradi česar moramo preprečiti, da bi prišle v stik z njim, vključno z vodo (razen v namen previdnega čiščenja). Če se nam na usnje polije kakšen napitek, na primer sok ali kava, je tekočino dobro najprej popivnati, nato pa usnje očistiti s čistilom za usnje.

Kavč in vino

Sesanje

Usnje lahko sesamo z običajnim sesalnikom, v kolikor uporabimo manjši nastavek in sesamo previdno, nikakor pa ga ne smemo drgniti. Z manjšim nastavkom posesamo robove in gumbe, nato pa ga zamenjamo z nastavkom v obliki krtače in posesamo še ostale površine.

Odstranjevanje prahu

Prah lahko odstranimo z nežno krpo iz mikrovlaken in doma narejenim čistilom za usnje. Tega pripravimo iz vode (po možnosti destilirane) in alkoholnega kisa v razmerju 1:1. Namočeno krpo dobro ožamemo in obrišemo usnjene površine. Nato jih obrišemo še s suho krpo; pozorno moramo biti na gube, kjer lahko ostane voda.

rjav kavč

Odstranjevanje madežev

Najpogostejši madeži na sedežnih garniturah so ostanki krem in ličil, ki se z naše kože prenesejo na usnje; te velja čim pred odstraniti. Madeže odstranimo z raztopino za čiščenje usnja, nato pa ga obrišemo do suhega. Trdovratne madeže lahko poskusimo odstraniti s sodo bikarbono ali koruznim škrobom, ki ga potresemo direktno na madež. Pustimo delovati nekaj časa, nato pa previdno podrgnemo s krtačo.

Zaščita usnjenega pohištva

Kar doma lahko zmešamo tudi pripravek za nego usnjenih površin. Potrebujemo dve skodelici belega kisa in od 10 do 15 kapljic eteričnega olja čajevca ali limone. Vse sestavine premešamo, nato pa v mešanico namočimo krpo in jo ožamemo. S krožnimi gibi nežno vtremo raztopino in pazimo, da usnje ni mokro. Pripravek pustimo delovati čez noč in naslednji dan s čisto krpo prebrišemo celo sedežno garnituro. Postopek izvedemo enkrat do dvakrat letno.

Prejšnji članekŠtukature – zastarel kič ali prefinjen dodatek?
Naslednji članekSistem drsnih vrat in oken, ki osupne

1 komentar

  1. Običajno so madeži trdovratnejši, nekatera čistila škodujejo barvnemu sloju usnja, čiščenje pa je odvisno tudi od predhodne zaščite usnja (negovalna krema), kvaliteta usnja in barve, uporabljenih materialov in pripomočkov. Z uporabo profesionalnih materialov čistilna sredstva usnju in barvi ne bodo škodovala in ga ne izsušila.
    S pravimi materiali bomo življenjsko dobo usnja podaljšali za 2-5x.
    S čiščenjem in nego usnja, servisiranjem obrabljenega in poškodovanega usnja ter drugih oblazinjenih materialov se v podjetju Corium d.o.o. ukvarjamo že več kot 15 let, uporabljamo pa samo profesionalne usnjarske materiale proizvajalca Uniters, spa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.