Kako izbrati pravo velikost otroške postelje in ležišča: Nasveti za udoben in varen spanec otroka

Interior of a children room with a wooden bed in shape of house. Home decor. A cozy Scandinavian style children bedroom with crafts,toys and cute pillows. Bedding and textiles for children nursery.
Foto: Тодорчук Екатерина iz iStock

Otroška postelja je eden izmed pomembnejših kosov pohištva, ki jih boste kdajkoli kupili za svojega otroka. Izbor prave velikosti otroške postelje je ključnega pomena za zagotovitev otrokovega udobja in varnosti med spanjem. Poleg tega pa je pomembno tudi, da izberete posteljo, ki ustreza vašim potrebam, stilu in proračunu.

V nadaljevanju bomo podrobneje raziskali, kako izbrati pravo velikost otroške postelje glede na starost otroka ter na kaj biti pozoren pri nakupu.

Velikost otroške postelje glede na starost

Modern white children`s room for baby
Foto: sl-f iz iStock

Pri izbiri otroške postelje morate upoštevati starost otroka. Različne starostne skupine imajo namreč različne potrebe in zahteve. Spodaj si oglejte, kakšna naj bo velikost otroške postelje glede na starost:

 • Novorojenčki: Dojenčki potrebujejo majhno posteljo, ki zagotavlja dovolj prostora za spanje in preoblačenje. Priporočena velikost otroške postelje za novorojenčke je 120 x 60 cm.
 • Dojenčki od 6 do 12 mesecev: Pri tej starosti otroci začnejo postajati bolj aktivni in se lahko obračajo na bok ali na trebuh. Za dojenčke te starosti je priporočljivo izbrati posteljo, ki je nekoliko večja od postelje za novorojenčke. Primerna velikost otroške postelje za dojenčke od 6 do 12 mesecev je 140 x 70 cm.
 • Malčki od 1 do 3 leta: Otroci, stari od 1 do 3 leta, potrebujejo posteljo, ki jim zagotavlja dovolj prostora za spanje in igro. Primerna velikost otroške postelje za to starostno skupino je 160 x 80 cm.
 • Predšolski otroci od 3 do 6 let: Otroci te starosti se veliko gibljejo in potrebujejo posteljo, ki jim zagotavlja dovolj prostora za spanje, igro in udobno preživljanje časa. Primerna velikost otroške postelje za predšolske otroke je 180 x 80 cm.
 • Šolski otroci in najstniki: Otroci, ki so starejši od 6 let, potrebujejo posteljo, ki jim zagotavlja dovolj prostora za spanje, igro, učenje in druženje s prijatelji. Primerna velikost otroške postelje za šolske otroke in najstnike je 200 x 90 cm ali večja.

Naj kaj biti pozoren pri nakupu otroške postelje

pri nakupu otroške postelje je potrebno biti pozoren na več dejavnikov, ki bodo zagotovili udobno in varno spanje vašega otroka. Spodaj so navedeni nekateri pomembni dejavniki, ki jih morate upoštevati pri nakupu otroške postelje:

 1. Material: Material otroške postelje mora biti trpežen in varen za uporabo. Lesene postelje so najbolj priljubljena izbira, vendar je pomembno, da izberete posteljo, ki ne vsebuje škodljivih kemikalij, kot so formaldehidi ali drugi toksini.
 2. Trajnost: Otroška postelja mora biti trajna in zdržati več let. Pomembno je, da izberete posteljo, ki je narejena iz kakovostnih materialov in ima dobre spoje ter pritrditve.
 3. Varnost: Otroška postelja mora biti varna in preprečevati morebitne nevarnosti za vašega otroka. Prav tako je pomembno, da ima postelja dobre stranske varovalne ograje in vzmetnice, ki se prilegajo postelji.
 4. Prilagodljivost: Pri nakupu otroške postelje izberite takšno, ki se lahko prilagaja otrokovi rasti in potrebam. Na primer, nekatere postelje se lahko pretvorijo v posteljo za odrasle, druge pa imajo spodnjo posteljo, ki se lahko uporablja kot shramba ali kot dodaten prostor za spanje.
 5. Estetika: Otroška postelja mora biti estetsko privlačna in se prilegati notranjosti otroške sobe. Izberite posteljo, ki se ujema z barvno shemo sobe in je primerna za otrokovo starost.
 6. Cena: Cena otroške postelje je pomemben dejavnik, vendar ne smete pozabiti, da je kakovost postelje bistvena za varnost in udobje vašega otroka. Izberite posteljo, ki je kakovostna in cenovno dostopna.
Little girl in pajamas sleeping over a pile of mattresses isolated on white background
Foto: Ljupco iz iStock

Ležišče in vzglavnik za otroka

Ležišče in vzglavnik sta pomembni sestavini otroške postelje, saj zagotavljata udobje in podporo otrokovi glavi in telesu med spanjem. Pri nakupu ležišča in vzglavnika je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

 1. Velikost: Ležišče in vzglavnik morata biti primerni velikosti otroške postelje. Ležišče mora biti dovolj veliko, da otrok udobno leži, hkrati pa ne sme biti preveliko, da bi se otrok lahko poškodoval ali zdrsnil iz postelje. Vzglavnik pa mora biti ustrezne velikosti glede na velikost otrokove glave in telesa.
 2. Material: Material ležišča in vzglavnika mora biti kakovosten in varen za uporabo. Pri izbiri materiala upoštevajte morebitne alergije vašega otroka in izberite materiale, ki so alergijsko nevtralni.
 3. Trdota: Trdota ležišča mora biti primerna glede na starost otroka. Za dojenčke in dojenčke, ki še ne znajo sedeti, je priporočljivo izbrati mehkejše ležišče, ki bo zagotovilo udobno in varno ležanje. Za starejše otroke pa je bolj primerno trše ležišče, ki bo zagotovilo dobro oporo hrbtenici. Ležišče in vzglavnik morata biti dovolj oblazinjena, da bo otrok udobno ležal. Oblazinjenje mora biti kakovostno in trajno ter ne sme biti preveč mehko, saj bi to lahko povzročilo deformacijo hrbtenice. Nekateri za otroke sicer priporočajo, da vzglavnika ne uporabljajo.
 4. Hipoalergenost: Ležišče in vzglavnik morata biti hipoalergena, saj se otroci med spanjem potijo in lahko pride do razvoja bakterij in plesni. Izberite ležišče in vzglavnik, ki se lahko enostavno čistita in vzdržujeta.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKakšne so prednosti talnega gretja z grelnimi preprogami?
Naslednji članekPrepolovite račun! Naprave, ki porabijo največ elektrike, izklopite jih vsaj čez noč

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.