Izbira stola: raje premišljeno, da ne boste obžalovali nakupa

Pri opremljanju veliko pozornosti namenimo izbiri omar, polic, dekoracije – pozabljamo na elemente, ki močno vplivajo na kakovost našega življenja, na stole. Bolj kot estetiki, se pri izbiri posvetite funkcionalnosti. 

Če boste sedeli na udobnem stolu, ne boste razmišljali prav veliko o stolu in sedenju. V situaciji, ko boste morali dalj časa sedeti na neudobnem stolu, pa se vam bodo minute zdele dolge kot ure. Bolečine v hrbtenici, vratu, nogah, iskanje ‘pravega’ položaja … vsemu temu se lahko s pravilno izbiro stola izognete. Ob tem imejte v mislih, da stol, ki je morda udoben vašemu znancu, ni nujno najprimernejša izbira za vas. Preden stole kupite, jih zato obvezno preizkusite.

Osnovne karakteristike

Stol naj ne bo prezahteven za vzdrževanje. Izdelan naj bo iz dovolj trdnega in trpežnega materiala. Trdnost ne gre vedno z roko v roki s težo, tako da poiščite stol, ki bo trden, a dovolj lahek, da ga boste z lahkoto prestavljali. Če izbirate jedilne stole z nasloni za roke, naj bodo nasloni nižji od mize, da boste stole lahko potisnili pod mizo. V primeru, da je uporabnik nekoliko težji, je treba preveriti nosilnost. Na spodnji del nogic namestite blazinice, da z drsanjem s stolom ne boste uničevali tal.

jedilna miza in stoliStol za sedenje pri mizi

Višina sedeža

Če je sedež previsoko, tišči pod koleni, opiramo se na prste na nogah, namesto da položimo na tla celo stopalo. Če so pri sedenju kolena više od bokov, je sedež prenizek. Na nižji sedež je tudi težje sesti in z njega vstati.

S sedenjem na stolu, ki je prenizek glede na višino mize, lahko ‘pridelamo’ bolečine v hrbtenici in vratu zaradi sklanjana. Če gre za sedenje za računalnikom, je škodljivo tudi sedenje na prenizkem stolu, saj imamo potemtakem glavo ves čas v nenaravni legi – rahlo zvrnjeno nazaj, s tem pa v nepravilnem položaju tudi ramena, celoten hrbet in roke previsoko.

Dolžina sedeža

Včasih ni mogoče sesti tako, da je hrbet naslonjen ob naslonjalo, ker je sedež predolg. Če je prekratek, se konča sredi stegen, kar pomeni, da vas lahko sčasoma začne tiščati in sedenje ne bo udobno. Sedež naj bo tako dolg, da boste lahko sedeli naslonjeni na naslonjalo, pri tem pa vas ne bo tiščalo pod koleni.

Naslon za roke

Stoli z nasloni za roke so običajno udobnejši za sedenje. Na naslone za roke se lahko opremo, ko sedemo ali vstanemo, med sedenjem pa roke ne visijo in jih ne križamo pred seboj, temveč jih udobno namestimo.

Stol za počitek

Stol za udoben počitek se v določenih stvareh razlikuje od tistega za sedenje za jedilno mizo ali za pisalno mizo. Medtem ko utegne biti pri običajnem sedenju prenizek sedež težava, pri stolu za počitek to nudi dodatno udobje. Imeti mora tudi naslone za roke za lažje vstajanje in sedanje. Naj bodo primerno oblazinjeni in iz materiala, ki je prijeten na dotik ter ne zahteven za vzdrževanje. Tudi pri počivalniku je dolžina sedeža pomembna, da imamo lahko noge in telo sproščeno.

stol za počitek

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako se znebiti stenic?
Naslednji članekSlovensko podjetje – slovenski naravni materiali

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.