7 učinkovitih načinov za hitro čiščenje žaluzij

woman cleaning wooden window blinds from dust at home on sunny day
Foto: ronstik iz iStock

Žaluzije so odlična izbira za dekoracijo oken in hkrati zagotavljajo učinkovito zaščito pred soncem ter zasebnost. Vendar pa se z uporabo časa naberejo prah in umazanija, kar jih lahko naredi manj privlačne in manj učinkovite. Če iščete najhitrejši način, kako očistiti žaluzije, si preberite spodnje nasvete.

Odstranjevanje prahu

Uporabite krpo za prah ali mikrovlakna

Če so žaluzije le rahlo umazane in ne potrebujejo globinskega čiščenja, lahko uporabite krpo za prah ali mikrovlakna. S temi orodji enostavno obrišete prah in umazanijo, ne da bi poškodovali žaluzije. Priporočljivo je, da za to uporabljate krpo iz mikrovlaken, saj bodo te učinkoviteje odstranile prah.

Uporabite sesalnik s krtačo

Če so žaluzije bolj umazane, lahko uporabite sesalnik s krtačo. S krtačo boste lažje odstranili prah in umazanijo iz žaluzij. Za optimalne rezultate žaluzije očistite v obe smeri. Če imate možnost, uporabite tudi nastavek za razbitje umazanije, ki vam bo pomagal pri težko dosegljivih mestih.

Mokro čiščenje

Uporabite čistilno raztopino

Če se na žaluzijah naberejo trdovratne madeže ali umazanija, lahko uporabite čistilno raztopino. Nanesite ga na krpo ali gobico in počasi obrišite žaluzije. Bodite previdni, da ne poškodujete materiala, iz katerega so izdelane žaluzije.

Uporabite toplo vodo in detergent

Če želite uporabiti naravne sestavine za čiščenje žaluzij, lahko uporabite toplo vodo in detergent. V eno posodo nalijte toplo vodo in dodajte malo detergenta. Nato v krpo ali gobico namočite raztopino in počasi obrišite žaluzije. Pazite, da žaluzije ne bodo preveč mokre, saj lahko to povzroči poškodbe.

Uporabite parni čistilec

Če imate parni čistilec, ga lahko uporabite tudi za čiščenje žaluzij. Parni čistilec bo pomagal pri raztapljanju trdovratnih madežev in umazanije, obenem pa bo dezinficiral površino. S parnim čistilcem lahko očistite tudi težko dostopna mesta na žaluzijah, kot so vogali in med letvicami. Vendar pa je pomembno, da pazite, da ne uporabljate preveč vroče pare, saj lahko to poškoduje žaluzije.

Uporabite čistilec za žaluzije

Če želite olajšati postopek čiščenja žaluzij, lahko uporabite čistilec za žaluzije. To je orodje, ki je oblikovano posebej za čiščenje žaluzij, in vključuje dve gobici, ki ju namestite na vsako stran žaluzije. Gobice se enostavno odstranijo in operejo po uporabi. Čistilec za žaluzije je hitrejši od običajnega ročnega čiščenja, saj lahko očistite več žaluzij hkrati.

Redno vzdržujte žaluzije

Žaluzije bodo dalj časa ostale lepe, če jih redno vzdržujete. Enkrat na teden jih obrišite z mehko krpo ali sesalnikom s krtačo, da preprečite nabiranje prahu in umazanije. Poleg tega lahko uporabite tudi antistatično razpršilo, ki bo preprečilo nabiranje prahu.

Vzdrževanje čistih žaluzij je ključno za ohranjanje njihovega videza in funkcionalnosti. S temi nasveti boste lahko hitro in učinkovito očistili vaše žaluzije, ne da bi poškodovali material ali porabili preveč časa. Redno vzdrževanje pa bo zagotovilo, da bodo vaše žaluzije vedno videti odlično in opravljale svojo funkcijo učinkovito.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekS preprostim načrtom iz rdečih številk, hkrati prihranila! »V 10-tih mesecih sem odplačala 18 tisočakov dolga«
Naslednji članek3 prednosti samooskrbe s sončno energijo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.