6 načinov za ureditev doma proti anksioznosti

Dnevna soba

V času epidemije je še posebej aktualno reorganiziranje domov in notranje opreme, saj veliko časa preživimo notri. Eden od način opremljanja je tudi takšen, da svoj dom opremite proti anksioznosti, kar pomeni, da izboljšate tudi energijo doma, kar mnogi smatrajo kot zmagovalno kombinacijo tako za uspešno delo kot za prepotrebno sproščanje. Predstavljamo vam 6 načinov za to. 

1. Pomembna je uporaba primernih barv 

Nekatere barve, vključno s sončno rumenimi, veselo rdečimi in bogato zelenimi odtenki, lahko takoj dvignejo vaše razpoloženje. Te barve lahko dokazano zjutraj pripomorejo pri lažjem začetku dneva. 

“Zelena je barva narave, ustvarja občutke umirjenosti, pomirjenosti in miru. Rumena je povezana z občutki sreče in vedrine, modra pa zmanjšuje občutke tesnobe in agresije ter znižuje krvni tlak in srčni utrip,” je poudarila Alexandria Dauley iz podjetja Dauley Design. Z uporabo takšnih barv, domovi ne bodo samo prostori za počitek, temveč tudi za pomlajevanje in navdih.

2. Razkošne teksture izrazijo prostor 

Odeja z izrazitim vzorcem
Odeja z izrazitim vzorcem

Nič ne poveže prostora tako kot nežni in udobni dodatki. Prikazovanje razkošnih tekstur, najsi gre za odeje, blazine ali obloge, bo okrepilo vaše razpoloženje, hkrati pa povečalo vizualno privlačnost vašega doma.

3. Prinesite naravo v zaprte prostore

Vse bolj bujne notranje »džungle« so bile lani izredno priljubljene, pa tudi letos vse več gospodinjstev svoje prostore popestri s svežim cvetjem, lončnicami in trendovskimi kaktusi. Dodajanje rastlin in svežega rezanega cvetja lahko izboljša vaše razpoloženje in ustvari pravo domače svetišče, povezano z naravo.

4. Oživite staro pohištvo

Oživitev ostarelega pohištva je sijajen način, da podaljšate življenjsko dobo svojih predmetov – in hkrati prihranite. Poskusite prebarvati zunanjost, zamenjati sedežne prevleke ali stare zavese preoblikovati v prevleke za blazine. Spremeniti lahko tudi denimo ročaje na predalniku, dodate stekleno ploščo na omarico in podobno. Preden začnete, pa predmete temeljito obrišite, saj si zagotovo ne želite, da se v vaš čopič ujamejo stare pajčevine ali prah.

5. Sproščujoče dišave

Svoj dom opremite s svečami, difuzorji in dišečimi voski. Če potrebujete malo sprostitve, se odločite za vonj vrtnice ali sivke. Za jutranjo poživitev poskusite z vonjem citrusov, poprove mete ali grenivke. 

6. Ustvarite si različne cone za zabavo in delo

V zadnjem letu so naši domovi postali večnamenski prostori tako za delo kot za zabavo oziroma sproščanje. Če v letu 2021 planirate renovacijo, razmislite o tem, čemu bo namenjena vsaka soba. Zelo pomembno je, da kar najbolje izkoristite svoj prostor, ustvarite različne cone za druženje in razvajanje ter se odločite za mehko paleto nevtralnih odtenkov. 

VIRCountry living
Prejšnji članekZa uničenje gnezda z mladiči do 3 leta zaporne kazni
Naslednji članekČudež z žogicama
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.