Manj je več: spremenite življenjski slog in prihranite

Če v svoj dom vnesemo minimalizem, je to velik korak k boljšemu jutri in ohranjanju našega planeta. Se sprašujete, zakaj?

Impulzivno nakupovanje običajno privede do tega, da zapravimo visoke vsote denarja za stvari, ki jih v resnici niti ne potrebujemo. Predmete doma kopičimo, ker jih ne uporabljamo, pa jih prej ali slej zavržemo.

Družba je danes bolj potrošniško naravnana in to smo skorajda sprejeli za nekaj povsem običajnega. Namesto, da bi vsaj poskusili stare naprave popraviti, je ceneje, če jih zavržemo in kupimo nove. Nato zasledimo oglase, s katerimi nas podjetja prepričujejo in na koncu tudi prepričajo, da kljub obilici proizvodov, s katerimi ne vemo kaj početi, nujno potrebujemo še njihovega. A za vse to bomo tako mi kot še številne generacije za nami plačali visok davek. Industrija namreč obremenjuje naše okolje in z masovnimi nakupi vse skupaj le še podpiramo. Kaj storiti?

  1. VarčevanjePreverite koristnost obstoječih predmetov

Sprehodite se po svojem domu. Za čim več predmetov razmislite, kdaj ste jih nazadnje uporabljali. Imate določen predmet doma, ker ima veliko sentimentalno vrednost? Če je nima – kako uporaben je? Če je uničen, ga lahko popravite ali zavržete. Če ga ne uporabljate, ga podarite ali prodajte in nekomu drugemu bo morda veliko bolj koristen.

  1. Z mislijo na naravo

Oblačila ali druge rabljene stvari, reciklirajte. Dotrajane bombažne majice uporabite za krpice, iz izrabljenih pnevmatik izdelajte tabure ali korita za rože, če imate vrt. V stare kuhinjske lonce nasadite zelišča. Staro pohištvo lahko obnovite ali ga podarite tistim, ki ga potrebujejo. Glede naprav se pozanimajte, katere lahko reciklirate.

  1. Po nakupih s seznamom

Najbolje je, če si, preden se odpravite po nakupih, napišete seznam vsega, kar potrebujete, ne glede na to, ali gre za oblačila, prehrano ali pohištvo. Lepo razstavljeni artikli nas lahko hitro premamijo in škoda je zapravljati denar za stvari, ki jih bomo doma postavili v kot in čez nekaj dni že pozabili, da smo jih kupili. Če ste v dvomih, se odpravite domov in zadevo prespite ter artikel kupite komaj po tehtnem razmisleku.Nakupovalni seznam

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPetrol razkril zmagovalce arhitekturnega natečaja za novo poslovno stavbo
Naslednji članekZ novim sistemom cestninjenja prihranek energije za eno hidroelektrarno
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.