Kakšno kuhinjsko armaturo izbrati?

Črna pipa in korito
Črna pipa in korito

Kuhinja je v zadnjih letih postala nekakšna osrednja točka sodobnih domov. Pri elementih pazimo, da so praktični in v videzu, ki se sklada s preostalim delom doma, prav tako pa sta tako videz kot praktičnost pomembna pri izbiri kuhinjskega korita in armature. Poseben vidik, ki ga ne gre zanemariti pri izbiri slednje, je seveda tudi varčnost.

Visoka ali nizka?

V prvi vrsti je pri izbiri pipe treba vedeti, za kaj jo boste večinoma uporabljali. Če posode ne nameravate pomivati na roke, je lahko nekoliko nižja. Če načrtujemo pomivanje posode na roke, umivanje solate itd., potem naj bo kuhinjska pipa dovolj visoka, da boste podnjo lahko brez večjih težav postavili tudi večji lonec ali steklenico.

Vrtljive, izvlečne

Če imate dvojno korito, mora biti pipa vrtljiva ali izvlečna. Izvlečne pipe so praktične, saj omogočajo lažje splakovanje. Pri izbiri izvlečne pipe preverite, da je cev, ki se jo izvleče, dovolj trpežna. Vsakič, ko pipo izvlečete, se namreč rahlo podrgne in ne želite si, da bi morali pipo zaradi uničene izvlečne cevi kmalu že menjati.

Dvoročna ali enoročna?

Poznamo dvoročne, ki veljajo za klasične in enoročne oziroma mešalne. Omislite si lahko tudi senzorsko, ki omogoča, da voda teče le tedaj, ko se približamo senozrju, sicer pa preneha teči, s čimer lahko privarčujete večjo količino vode.

Varčnost

Sodobne termostatske armature omogočajo, da je izguba tople vode manjša, saj omogočajo konstantno temperaturo tople vode. Obstajajo tudi armature, ki omogočajo iztok hladne vode za pitje, oziroma imajo vdelan sistem gretja, ki omogoča, da iz pipe priteče krop. Takšne pipe so zavarovane s posebnim varovalom za otroke.

Določene pipe imajo tudi vgrajene perlatorje, ki zmanjšajo pritok, a ohranijo dovolj močan curek, da je kljub zmanjšanju curek še vedno dovolj močan za običajno rabo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekOd hloda do hiše – vzpostavljanje slovenske lesno predelovalne verige
Naslednji članekToplina, ki obarva dom
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.