Kako prilagoditi kopalnico, da bo varna v vseh življenjskih obdobjih

Številne poškodbe v zavetju doma se zgodijo v kopalnici. Zdrsi na spolzkih tleh, padci pri stopanju v kad ali iz nje so pogosti, zato je dobro, da pri izdelavi kopalnice pomislimo na vse možnosti in poskrbimo za varnost.

Kopalnica je načeloma eden manjših prostorov v stanovanju. Kljub temu se v njej zgodi večina vseh nesreč, ki se pripetijo doma. Ne le v starosti, tudi v mladosti se lahko kaj hitro zgodi nezgoda. Po navedbah ameriškega Urada za javno zdravje pod organizacijo Ameriškega ministrstva za zdravje in socialne zadeve, vsako leto okoli 235.000 Američanov, starejših od 15 let, obišče urgenco zaradi poškodb, ki so se zgodile v kopalnici. 14 odstotkov jih hospitalizirajo. Več kot tretjina nezgod se zgodi v kadi ali pod prho. Od tega gre v kar 81 odstotkih primerov za zdrs oziroma padec. Zanimivo, nekaj več kot 14 odstotkov vseh poškodb se zgodi med uporabo stranišča. Pri višji starosti je odstotek tistih, ki pomoč poiščejo zaradi poškodb v kopalnici, načeloma višji. Poškodb pod tušem oziroma v kadi je sicer približno enako pri starostnih skupinah med 15 in 24 let ter nad 85 let. Starejši od 85 let več kot polovico poškodb utrpijo v bližini stranišča, nekaj poškodb pa se zgodi pri umivalniku.

kopalnicaKako lahko preprečimo?

Kot pišejo v ameriški raziskavi, se nekatere nezgode zgodijo, ko so ljudje pod vplivom alkohola ali drugih substanc. Pomemben dejavnik je fizična pripravljenost (slaba fizična pripravljenost predstavlja večje tveganje), slaba moč v spodnjih okončinah in slabša kostna gostota. Kar je tisto, kar je zelo pomembno, če želimo preprečiti ali vsaj zmanjšati tveganje za poškodbe, je, da že pri sami zasnovi kopalnice upoštevamo nekatere varnostne ukrepe. Kopalnico izdelamo tako, da je karseda udobna za uporabo in omogoča običajno uporabo tudi v primeru poškodbe in starosti.

Stranišče

Ko izbirate stranišče, se dobro prepričajte, ali je višina ustrezna. Medtem ko je za otroke zelo priročno nekoliko nižje nameščena straniščna školjka, ki omogoča, da so otroci prej samostojni pri opravljanju potrebe, je za starejše zelo pomembno, da ni prenizka. Ne sme pa biti, seveda, niti previsoka. Vstajanje s školjke, ki ni na ustrezni višini, lahko predstavlja precejšen izziv. Da lažje sedete na školjko oziroma vstanete, namestite poleg nje ročaj. V primeru dileme namestite raje školjko, ki je nekoliko nižja, saj jo lahko z ustreznim nastavkom še vedno dvignete na ustrezno višino.

kopalnica s prhoPrha ali kad?

Če imate majhne otroke, potem veste, da je kad včasih res nepogrešljiva. Vendar pa s starostjo postane lahko vstopanje v kad in izstopanje precejšnja težava. Če imate torej možnost za postavitev ali kadi ali prhe, potem izberite slednjo možnost. V primeru, da se vseeno odločite za kad, razmislite o vgraditvi kadi z vratci ali takšno z nekoliko nižjim robom. Kad naj bo po možnosti dovolj široka, da lahko vanjo udobno sede tudi nekoliko močnejša oseba.

Dobra izbira je tudi tuš kabina z nekoliko globljo kadjo. Ta je dovolj globoka, da omogoča nekaj ‘čofotanja’ otroku, hkrati pa ni previsoka za starostnike. Najboljša izbira za starejše bi sicer bila prha brez praga (poravnana podlaga s tlemi in nameščeno kanaleto). Izberite kabino, ki je nekoliko širša (vsaj 90 cm).

Za varnost

Namestitev ročaja je priporočljiva, tudi če ste mlajši, za starostnike pa naj bo namestitev ročaja prej pravilo kot izjema. Na konec kadi namestite sedalo. Lahko je tudi primerno obdelana lesena deska. Protizdrsna podloga vam bo prišla prav, če imate majhne otroke, nepogrešljiva pa je tudi pri starejših.

Za gel za tuširanje in šampon namestite držalo na ustrezni višini, da se vam ne bo treba pretirano sklanjati ali stegovati v višino. Držalo namestite tudi v tuš kabini.

Ročaj namestite tudi v prho, prav nič odveč pa ne bo ročaj zunaj prhe, da se lahko oprimete pri izstopanju. Pod prho postavite stolček, da se boste lažje umivali, na tla pa položite protizdrsno podlogo. Stolček je primeren tako za mlade kot za starejše.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMarles: Vabljeni na dan odprtih vrat v soboto, 11. maja 2019
Naslednji članekIz odpadnih plastenk izdelal otok

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.