Preprosti triki za čiščenje likalnika

Gospodinjski aparati potrebujejo redno čiščenje in med njih spada tudi likalnik za oblačila. Če na čiščenje slednjega pozabimo, si lahko uničimo najljubša oblačila ali pa tvegamo celo, da se likalnik pokvari. Kako vemo, kdaj je sploh čas za čiščenje likalnika in kako s tem opravilom najbolj temeljito in učinkovito opravimo?

Kdaj je čas za čiščenje likalnika?

Ena ključnih težav pri likalniku je pojav vodnega kamna. Ker je voda pri nas trda, tj. polna vodnega kamna, se slednji nabira na vse površine, s katerimi je v stiku. To vključuje tudi pipe, ploščice … in seveda tudi likalnik. Likanje z vodno paro je seveda prava odrešitev, saj olajša likanje marsikaterega kosa oblačil, vendar moramo zato na drugi strani poskrbeti za redno čiščenje likalnika in delov, kjer se vodni kamen nabira, saj s tem že na sploh podaljšamo življenjsko dobo aparata.

Druga bistvena težava pri uporabi likalnika pa je umazana likalna površina. Ta je namreč v neposrednem stiku z oblačili in lahko le-te umaže ali celo uniči. Likalna površina se ponavadi umaže, zaradi različnih dejavnikov, kot so vročina, nalepke na oblačilih, prah, ostanki mehčalca in tako dalje. K sreči pa za obe težavi obstaja rešitev.

Kako se lotiti čiščenja vodnega kamna?

Pri čiščenju vodnega kamna je najbolj učinkovito, da primarno poskusimo preprečiti njegov nastanek. Ne pozabite, da se vodni kamen lahko nabere tudi v notranjosti likalnika, kjer ga ne vidimo in ne le na šobah, kjer izhaja para. Najpogosteje strokovnjaki pri uporabi likalnika odsvetujejo uporabo vode iz pipe. Priporočajo uporabo destilirane vode ali pa vsaj mešanico destilirane vode in vode iz pipe, v razmerju 1:1. Mnogi se poslužujejo prekuhavanja vode, ki jo nato uporabijo za likanje. Vendar prekuhana voda ni enaka destilirani, saj s prekuhavanjem vodni kamen le skoncentriramo in ne odstranimo.

Vsak likalnik pa ima svoja navodila, zato je pomembno, da jih pred likanjem vseeno preberemo. Nekateri imajo možnost avtomatskega odstranjevanja vodnega kamna ali izpiranja, drugi celo priporočajo uporabo vode iz pipe, tako da je najpametneje, da sledite navodilom. Če pa vseeno želite preprečiti pojav vodnega kamna, je smiselno, da za likanje uporabite destilirano vodo ali vsaj primerno mešanico. Nekateri svetujejo tudi uporabo deževnice, ki je mehka voda, vseeno pa jo filtrirajte, če so v njej nečistoče.

Če pa se vodni kamen vseeno nabere (to lahko prepoznamo kot bele lise na šobah za paro, zmanjšana moč ali količina pare in podobno) pa vam priporočamo uporabo posebnih tablet ali čistil za čiščenje vodnega kamna v aparatih, druga (najbolj varna) možnost pa je, da ga odnesete k serviserju. Uporaba različnih domačih pripravkov ali navadnih čistil za čiščenje vodnega kamna ima namreč lahko uničujoče stranske učinke. Že res, da takšni ukrepi odstranjujejo vodni kamen, ampak lahko uničijo ostale pomembne dele aparata. Eden pogostih domačih pripravkov za čiščenje je denimo kis, vendar ga ne uporabljajte, ker lahko agresivno vpliva na druge dele likalnika (tesnila, odlitki …).

Čiščenje likalne površine

Za čiščenje likalne površine obstaja preprost trik, s katerim odstranimo nečistoče in preprečimo uničenje tkanin. Potrebujemo le sol, najbolje grobo, in pa krpo ali aluminijasto folijo. V krpo ali aluminijasto folijo posujemo sol in naredimo nekakšen paketek – torej sol naj bo znotraj paketka, krpa ali aluminijasta folija pa naj se dotikata likalne deske in likalne površine. Krpo lahko preprosto zvijemo na pol (na eno polovico damo sol, z drugo sol prekrijemo) ali pa uporabimo dve manjši krpi (ena naj bo spodaj in naj se dotika likalne deske, druga pa naj bo zgoraj in naj se dotika likalne površine na likalniku). Likalnik nato dobro segrejemo. Ko je ogret, izklopimo uhajanje pare in z likalnikom preprosto polikamo preko paketka s soljo. Slednja zaradi svoje teksture poskrbi za vse nečistoče in likalna površina je kmalu kot nova.

Ostala umazanija v šobah za uhajanje pare

V šobah za uhajanje pare se lahko poleg vodnega kamna nabere tudi druga umazanija (ostanki tkanine, prah …). Za čiščenje teh nečistoč uporabite palčko za ušesa, ki jo namočite v destilirano vodo in z njo očistite umazanijo. Odsvetujemo vam uporabo drugih pripravkov, kot je denimo mešanica sode bikarbone z destilirano vodo (da dobite pasto) ali kis, saj so tudi pri tem lahko ti pripravki preagresivni. Ker pa ne gre za direkten stik z notranjostjo likalnika, pa se lahko, v primeru trdovratne umazanije, poslužujete tudi te tehnike, vendar ne prepogosto. Hkrati poskrbite, da likalno površino po tovrstnem čiščenju dobre obrišete z vlažno krpo.

 

VIRNa dlani
Prejšnji članekPoletje 2020: Nepogrešljive naprave za pametni dom
Naslednji članekKako očistiti rešetko na plinskem žaru

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.