Likajte in perite pametno ter prihranite

Pranje in nega perila je ob današnji pestri izbiri oblačil vseh vrst materialov in barv že pravi podvig. Za namenček pa pralni, sušilni in pralno-sušilni stroji porabijo kar dobrih 14 % vse električne energije v gospodinjstvu. Porabo lahko zmanjšamo z nekaj preprostimi triki:

  • Izberite primerni program. Za majhne količine ali malo umazano perilo izberemo krajši »eko« oziroma varčni program z nižjimi temperaturami. Ne uporabljamo predpranja, če to res ni potrebno. Peremo v času cenejše električne energije. V sušilnem stroju sušimo le dobro ožeto perilo, ali pa ga v celoti zamenjamo s klasičnim stojalom za sušenje perila.
  • Uporabite parni likalnik. Grelniki likalnikov z močjo 1000 W ali več imajo povečan apetit po električni energiji. Porabo lahko zmanjšamo, če z likanjem pričnemo pri nižjih temperaturah in uporabljamo likalnik na paro. Proti koncu likanja, grelnik izklopimo in končamo likanje z izklopljenim likalnikom.
  • Uporabimo avtomatski izklop. Če ste eden izmed ljudi, ki pozabljajo izklapljati naprave, vas bo funkcija avtomatskega izklopa likalnika ob neaktivnosti rešila veliko skrbi in zmanjšala stroške. Ta funkcija je na voljo v novejših likalnikih, pri starejših pa lahko kupite nastavek s časovnikom za električno vtičnico.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.