Kakšno napo izbrati

Napa že dolgo nima le funkcije odvajanja zraka iz prostora, temveč imajo tudi pomembno estetsko funkcijo. Ob opremljanju kuhinje se pogosto pojavi dilema, kakšno napo izbrati.

Dva tipa nap

Na voljo sta v osnovi dva tipa nap. Ene so odzračevalne in odvajajo zrak iz prostora po cevi na prosto. Če le imamo možnost namestitve odzračevalne nape, je to običajno boljša izbira.

Druga vrsta nap so obtočne nape. Obtočne nape črpajo zrak iz prostora in ga prečistijo s pomočjo maščobnih filtrov ter ga preko odvodne cevi odvajajo nazaj v prostor.

kuhinjska napaPretok

Pri izbiri nape moramo upoštevati, kakšen je maksimalen pretok zraka (kolikšno količino zraka naprava prečisti v 1 uri). Pri odprtem konceptu stanovanja, kjer je kuhinja povezana z bivalnim delom, naj bi bila pretočnost okoli 1.000 m3/h. Nad kuhinjskim odtokom je dobro izbrati napo s pretokom več tisoč m3 /h, ker mora takšna napa posesati srak s štirih strani in ga odvesti.

Hrupnost

Prav nič nam ne koristi zmogljiva napa, če je ne bomo vklapljali zaradi motečega hrupa. Ob nakupu preverite, kako glasna je, Obtočne so načeloma glasnejše od odzračevalnih. Raven hrupa, ki naj ne bi motila pogovora, naj bi bila do 70 dB. Sodobne nape s tišjim delovanjem, dosegajo raven hrupa okoli 40-50 dB, medtem ko glasne lahko dosežejo tudi preko 70 dB.

Osvetlitev

Osvetlitev olajša delo v kuhinji in je pomembnejša kot se morda zdi. V kuhinji se že tako priporoča namestitev luči ali svetlobnih trakov pod viseče omarice, osvetlitev kuhalne površine pa je posebej dobrodošla. Nape imajo večinoma tipko za vklop in izklop luči, pri nekaterih vgradnih napah se lučka prižge, ko jih izvlečemo, nekatere nape pa celo omogočajo uravnavanje moči svetlobe.

Vzdrževanje

Pri izbiri nape imejte v mislih vzdrževanje. Na napi se hitro nabirajo maščobne obloge, na katere se ‘lepi’ prah. Napo je treba zato redno čistiti in menjavati morebitne filtre. Če je napa zdelana iz stekla, jo boste hitro obrisali, prav tako so dobra izbira nape iz inoksa, na katerem ne ostajajo vidne sledi prstnih odtisov. Če je napa izdelana iz nerjavečega jekla, pa je čiščenje lahko precej moreče.

>> PREBERITE VEČ: Trik, kako v nekaj sekundah odstranite madeže z aparatov iz nerjavečega jekla

Filtri

Filtre je treba redno čistiti ali menjavati, da lahko napa opravlja svoje delo. Poznamo maščobne (sintetične ali kovinske) ter oglene. Naloga maščobnih filtrov je, da zadržijo mastne delce in preprečijo, da bi se ti prijeli na notranje dele nape. Kako pogosto je treba menjati oziroma očistiti maščobni filter, je odvisno od tega, iz katerega materiala je izdelan. Ogleni filtri se uporabljajo pri obtočnih napah. Njihova funkcija je, da hkrati zadržujejo maščobne delce ter odstranjujejo neprijetne vonjave. Zrak se po njihovi zaslugi v prostor vrača karseda prečiščen.

Dodatne funkcije

Nape imajo poleg osnovnih funkcij še številne dodatne. Poleg možnosti nastavljanja različnih jakosti delovanja in prilagajanja osvetlitve, je super tudi možnost 24-urnega prezračevanja. Vsako uro se zrak v prostoru čisti nekaj minut, kar pomeni, da imamo v prostoru ves čas razmeroma čist in svež zrak.

Pozor v zimskem času!

Sočasna uporaba nape in kurilne naprave (starih štedilnikov na drva ali kamina), lahko ustvari velik podtlak. Dimni plini iz kurilne naprave izstopijo nazaj v prostor, kar je izjemno nevarno za zdravje. Najbolje je, da napo vključite na najmočnejši način delovanja, da čim hitreje prečisti zrak, okno pa naj bo, če ob tem kurite, odprto, da se zrak, ki ga napa odvede iz prosto, nadomesti z novim, svežim zrakom od zunaj.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTako je koronavirus vplival na kakovost zraka
Naslednji članekKako se znebiti bolečin v vratu pri delu z računalnikom?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.