6 korakov do popolne barve za vaš dom

dnevna soba

Barve sten in pohištva ter dodatkov močno vplivajo na počutje in nivo energije. Nekatere barve pomirjajo, druge razburjajo, celo povzročajo glavobole. Seveda univerzalnega pravila ni. Bela, ki je nevtralna, lahko nekomu, ki je v otroštvu veliko časa preživel v bolnišnici, sproža občutke tesnobe, rumena, ki je za nekoga sončna, pozitivna, je lahko drugemu preveč ‘divja’.

Na splošno sicer velja, da zemeljski odtenki pomirjajo, rožnata spodbuja kreativnost. modra dobro vpliva na možgane in je odlična za delovno oziroma študijsko sobo, delovni kotiček.

2. Ali vas barva povezuje z zunanjim svetom?

V zadnjem obdobju veliko časa preživimo v zavetju doma zaradi specifičnih razmer, ki vladajo. Delo in študij od doma sta za marsikoga izziv tudi zato, ker tako manj časa preživimo zunaj. Prikrajšani smo že za pot do šole/službe in nazaj.

V dom vnesite nekaj zelene in modre. Dober trik za možgane, ki bodo morda vsaj malce bolj pomirjeni ob asociaciji na velik zelen travnik in modro nebo.

3. Ali barva odraža vašo osebnost?

Običajno je tako, da vam je ob izbiri ‘prave barve’ že ob samem pogledu nanjo in predstavi, kako bo videti v vašem domu, prijetno. Ne izbirajte barv na silo – ker bi vam jih nekdo priporočil, ker so popularne. Izberite barvo, ker si vi tako želite in ker v vas vzbuja prijetne občutke.

Zelena barva lahko v nekem domu deluje bogato, v drugem ceneno. Enako zlata, črna, rdeča, modra … Barva naj bo skladna s slogom opreme, če ste v dvomih, pa se raje odločite za belo in barve v dom vnesite z dodatki.

4. Kaj je zdaj moderno?

Trende je dobro spremljati predvsem iz enega razloga – ker tako dobimo navdih. Ali jih boste upoštevali ali ne, je seveda odvisno od vas, vsekakor pa je pri urejanju doma vsaka nova ideja več kot dombrodošla.

5. Ali barva ustreza prostoru?

Določeni prostori so lahko premajhni, da bi jih odeli v določene barve, ali pa preveliki in barvo potrebujejo, da je vzdušje bolj prijetno, domače.

6. Kako se barva poda z dekoracijo in pohištvom?

Če niste pripravljeni menjavati celotnega dekorja in dodatkov, potem ostanite na varni strani in izberite barvo, ki se bo lepo podala poleg obstoječih stvari. Pomembno je, da se doma počutite pomirjeni, varni in sproščeni.

Enako kot glede barv, razmislite o teksturah. Tapete, ploščice, lesene stenske obloge … naj bo nebo meja.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLotus končal s proizvodnjo treh legend
Naslednji članekKako oprati kavbojke, da se ne skrčijo?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.