5 učinkovitih načinov za izgon golobov z vašega balkona

Love Birds - two pigeons sitting on a window niche. Selective focus.
Foto: SHRINJOY MAITI iz iStock

Želite izvedeti, kako se znebiti golobov? Razumemo vas, lahko ste še tako velik ljubitelj živali in tem perjastim bitjem ne želite žalega, a preglavic, ki jih povzročajo imate dovolj. Ne glede na to, ali so golobi naselili vaš balkon ali teraso, njihova prisotnost s svojim žvrgolenjem lahko postane zelo nadležna. Čeprav sami po sebi običajno niso nevarni, pa golobi povzročajo veliko iztrebkov. Če ste bili dovolj nesrečni, da so golobi za gnezdenje izbrali vaš balkon, teraso ali dvorišče in ste se naveličani nenehnega čiščenja, je morda čas, da razmislite o učinkovitih odvračilnih ukrepih.

Čeprav bi lahko vložek v dobro čistilno napravo pod pomagal ohranjati čistočo zunanjosti vašega doma, pa bo poznavanje načinov odvračanja golobov prihranilo vaš čas, ki bi ga sicer porabili za vsakodnevno čiščenje perja in iztrebkov. Predstavljamo 5 učinkovitih metod, ki jih priporočajo strokovnjaki za obvladovanje škodljivcev in ptic.

1Prekrijte balkon z mrežo

Two pigeons behind a protective net on a window or balcony, indoor cropped shot

To je najbolj priporočen način odvračanja golobov. Mreža je hkrati zelo učinkovita in nemoteča. Ko jo obesite z vrhnjega dela balkona tako, da golobom preprečite vstop na balkon, mreža tvori fizično oviro. Je precej nevpadljiva in ne bo zakrivala pogleda s vašega balkona. Mreža proti golobom je na voljo v vseh večjih tehničnih trgovinah, mali hišni mojstri pa sposobni tudi sami izdelati primerno rešitev.

2Zaščitne špice

Handy tool to keep the birds away from your windows or balcony

Tako imenovane ptičje špice morda niso najlepša rešitev, vendar so odlična rešitev, če se golobi naselijo na vaši strehi ali ograji. Izdelane so iz jekla ali plastike in ne škodujejo golobom – preprosto preprečujejo, da bi pristali na mestih, kjer so nameščene špice.  Z namestitvijo špic na pristajalna mesta golobov, le-tem odstranite možnost zadrževanja na vaši lastnini, kar pomeni, da bodo golobi odleteli z vašega balkona – in iz vašega življenja!

Poleg špic obstajajo tudi ptičje strmine, drsnice in druge fizične odvračilne metode, ki so nekoliko bolj estetsko privlačne. Podobno kot mreže, se tudi špice lahko kupi v vseh večjih tehničnih trgovinah, možni so tudi spletni nakupi.

3Odsevni lepilni trak

Set of different size silver grey adhesive tape isolated on black background.
Foto: fongfong2 iz iStock

Vam niso všeč fizične odvračilne metode? Če menite, da bi vam špice ali mreža pokvarile estetiko doma, obstaja manj invazivna rešitev. V tem primeru priporočamo uporabo odsevnega lepilnega traku ali drugih neškodljivih odsevnih materialov. Te delujejo kot učinkoviti vizualni odvračilni znaki, ki golobe odganjajo hkrati pa so popolnoma nevidni na vašem balkonu ali strehi. Preprosto pritrdite svojilno lepilni trak na mesta, kjer se pogosto zadržujejo golobi, odsevi sonca pa bodo odvrnili golobe od pristajanja.

4Ultrazvočni odganjalec

Ultrasonic dog deterrent. Battery operated, hand held device to deter aggressive dogs.
Foto: Lebazele iz iStock

Nekoliko dražji, a cenovno še vedno dosegljivi so ultrasonični odganjalci. Če golobi pristajajo neposredno ob ali na vašem vrtnem pohištvu, bo ta metoda za vas še posebej primerna. Te naprave so enostavne za namestitev, estetsko privlačne in dokazano učinkovite. Delujejo na način, da oddajajo zvoke, ki odvračajo nadležne ptice, torej na frekvenci, ki je za golobe še posebej neprijetna. Seveda je njihov doseg omejen, zato bodo delovale le v neposredni bližini mesta, kjer so nameščene. Hiter pregled spletnih trgovin nam pove, da takšni odganjalci stanejo med 20 in 30 evrov.

5Gel proti pticam ali ognjeni gel

Če nič drugega ne deluje, poskusite z gelom za odganjanje ptic. Deluje tako, da naredi območje, kjer golobi pristajajo, lepljivo in neprijetno za njih, zato se ga bodo naučili izogibati. Vendar bodite pozorni na morebitne manjše ptice, ki se zadržujejo v vašem domu, saj se lahko se trajno zalepijo v gel. Če veste, da škodljivci zajemajo samo golobe in večje ptice, kot so galebi, je lahko to učinkovita rešitev.

 

Prejšnji članekSuperšportni koncepti vozil iz 60-ih, ki so ostala le koncept
Naslednji članekZunanje pohištvo, ki ga nujno rabite!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.