Soda bikarbona na vrtu: Rože cvetijo, polži bežijo, zemlja se čisti!

Selective focus on person hand holding gardening trowel spade with pile of baking soda, blurred salad plants. Using baking soda, sodium bicarbonate in home garden and agricultural field concept.
Foto: Helin Loik-Tomson iz iStock

Verjetno imate po hiši nekaj vrečk sode bikarbone. Ta beli zaklad ne sme ostati neuporabljen. Soda bikarbona se namreč že stoletja uporablja za pomoč pri čiščenju doma, razkuževanju, kot prva pomoč za lepoto in zdravje. Pa ste vedeli, da jo lahko uporabite tudi kot pomoč na vrtu?

Soda bikarbona namesto pesticidov

Za zatiranje škodljivcev je soda bikarbona 100-krat učinkovitejša in boljša od pesticidov. Izdelate lahko organsko pršilo za pesticide, ki lahko uniči rastlinam škodljive žuželke, kot so pršice, ne da bi škodilo koristnim žuželkam, nam in našemu planetu.

Zmešajte žličko sode bikarbone, eno tretjino skodelice olivnega olja in eno skodelico vode. To kombinacijo dobro premešamo, da se soda bikarbona dobro raztopi, nato pa vse skupaj damo v razpršilec in poškropimo rastline.

Če imate opravka z glivičnimi boleznimi rastline, jih vsaka dva dni poškropite s to raztopino, dokler se rastlina ne pozdravi. To pršilo uporabite na vrtnicah, trtah in grozdju, ko se pojavijo plodovi.

Za odganjanje mrčesa naredite razpršilo iz žlice olivnega olja, žlice sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila ter vse skupaj razredčite v 5 litrih vode. To tekočino poškropite enkrat na tri dni, da preprečite, da bi žuželke uničile vaš zelenjavni vrt.

Lepše rože s pomočjo sode bikarbone

Rože, ki uspevajo le v alkalnih tleh, kot so hortenzije, begonije in pelargonije, lahko spodbudite k še lepšemu cvetenju s sodo bikarbono. Samo raztopite nekaj sode bikarbone v vodi, preden jo polijete po svojih rožah. Če želite, da hortenzije zdržijo dlje v vazi doma, storite enako.

Odpravlja polže

Če se želite znebiti polžev na svojem vrtu, ne pozabite, da vam ni treba uporabljati kemikalij. Dovolj je, da sodo bikarbono potresete kar po njih, ‘zaščitno pot’ iz sode bikarbone pa lahko naredite tudi okoli rastlin, tako da jo potresete neposredno po zemlji.

a large snail crawls across the leaf.
Foto: LUDMILA KOLIADITSKAYA iz iStock

Pomladite rastline

Soda bikarbona ima sposobnost pomlajevanja rastlin. Po tretmaju s sodo bikarbono se bodo rože razbohotile in zacvetele kot še nikoli. Dovolj je, da naredite raztopino vode s sodo bikarbono in malo morske soli (v petih litrih vode raztopite žlico sode bikarbone in žlico morske soli). S to kombinacijo lahko cvetijo in rastejo vodne rastline, grmovnice, žive meje in vse, kar želite …

Uničuje plevel

Tisti plevel, za katerega ne želite, da raste okoli vaše hiše, lahko uničite s sodo bikarbono. Plevel dobro zalijte, nato pa ga obilno potresite s sodo bikarbono. Pazite, da ga ne nanesete neposredno na želene rastline, saj lahko rastlino opeče pri korenu.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekDober kopalniški ventilator izboljša kakovost zraka
Naslednji članekPri zelenem kreditu izberite modro
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.