Zbiranje deževnice v 5 korakih

rain water falling in plastic tank
Foto: Nikhil Patil iz iStock

Zbiranje deževnice je enostaven in učinkovit način za varčevanje z vodo in zmanjšanje odvisnosti od komunalne oskrbe z vodo. Sistemi za zbiranje deževnice so v zadnjih letih postali vse bolj priljubljeni, saj vse več ljudi išče načine za zmanjšanje vpliva na okolje in prihranek pri računih za vodo. Z zbiranjem in uporabo deževnice lahko zmanjšate porabo vode v gospodinjstvu, kar lahko zniža znesek račune za vodo in manjši ogljični odtis.

V tem prispevku bomo preverili korake, ki jih lahko storite pri zbiranju padavin, vključno z izbiro zbiralne posode, postavitvijo pod odtočno cev in uporabo zbrane vode za različne namene. S temi nasveti boste lahko zbirali in uporabljali padavine za varčevanje z vodo in denarjem ter hkrati pomagali varovati okolje.

water drops, rain, water
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Zbiranje deževnice v petih korakih

Zbiranje padavin je odličen način za varčevanje z vodo in zmanjšanje odvisnosti od komunalne oskrbe z vodo. Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko uporabite za zbiranje padavin:

Izberite sod za dež ali drugo zbiralno posodo

Prvi korak je, da izberete posodo za zbiranje padavin. Uporabite lahko dežni sod, ki je velika plastična posoda, ki običajno drži nad 200 litrov vode in ima na dnu nastavek za lažji dostop. Namesto tega lahko uporabite katero koli veliko posodo, kot je smetnjak ali boben za živila, če ima pokrov, da preprečite, da bi smeti in živali vstopili vanj.

Postavite posodo pod odtočno cev

Naslednji korak je, da posodo postavite pod odtočno cev ali žleb, kjer deževnica odteka z vaše strehe. Posodo lahko postavite neposredno pod odtočno cev ali pa na odtočno cev priključite gibljivo cev za usmerjanje vode v posodo.

Namestite mrežo ali filter

Dobro je namestiti mrežo ali filter na vrh posode, da preprečite vdor umazanije in komarjev. Uporabite lahko mrežo s fino mrežico ali kupite poseben filter za dež, ki se pritrdi na odtočno cev.

Spremljajte nivo vode

Nadzorujte nivo vode v posodi za zbiranje in jo uporabite po potrebi. Če živite na območju z rednimi padavinami, boste morda morali občasno izprazniti posodo, da preprečite prelivanje.

Uporabite zbrano deževnico

Zbrano deževnico lahko uporabite za različne namene, na primer za zalivanje rastlin, pranje avtomobila ali splakovanje stranišč. Prepričajte se, da uporabite vedro ali zalivalko, da zajemate vodo iz posode, saj pipa morda ne zagotavlja dovolj pritiska za nekatere uporabe. Več o uporabi deževnice pa v prispevku Tako uporabite deževnico in denarnica vam bo hvaležna.

falling rain in a barrel
Foto: BiancaGrueneberg iz iStock

 

Prejšnji članekTrajnostno bivanje: kako zmanjšati vaš vpliv na okolje
Naslednji članekZakaj bi morali vsi imeti nadstrešek?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.